Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 47. No. 6., 2024.
Pregledni rad
Potencijal uzgoja, dorade i skladištenja gorušice
Ana Matin
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ivan Brandić
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Karlo Špelić
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
*
Božidar Matin
; Fakultet Šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Vanja Jurišić
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Luka Brezinščak
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
* Dopisni autor.
Sažetak
Kao jedna od najstarijih kultiviranih biljaka, gorušica ima značajan uzgojni potencijal koji se može iskoristiti u proizvodnji hrane, medicinske svrhe i kemijskoj industriji. Unatoč povoljnoj klimi i uvjetima za njen uzgoj, gorušica ostaje nedovoljno zastupljena u poljoprivrednoj praksi Republike Hrvatske, što predstavlja neiskorišteni potencijal razvoja poljoprivredne proizvodnje i diversifikacije tržišta. Cilj rada je istražiti potencijal gorušice kao poljoprivredne kulture i mogućnosti njene primjene u navedenim područjima. Istraživanje uključuje pregled tehnika sušenja i skladištenja sjemena, koje su od iznimne važnosti za očuvanje nutritivne vrijednosti i kvalitete. Gorušica, kao prilagodljiva kultura, može značajno doprinijeti razvoju održive poljoprivrede i tržišta inovativnih proizvoda, čime se otvara potencijal za njenu širu primjenu i gospodarsko valoriziranje
Ključne riječi
gorušica; senf; sušenje; skladištenje
Hrčak ID:
324811
URI
Datum izdavanja:
15.12.2024.
Posjeta: 0 *