Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.31895/hcptbn.19.1-2.4

Senzorni kvalitet "Visočkog sudžuka" iz tradicionalne i industrijske proizvodnje

Amila Slijepčević
Melika Trako
Aldin Tahirović
Semina Pinjić
Eldar Hasandić
Amir Čaušević
Munevera Begić


Puni tekst: hrvatski pdf 760 Kb

str. 2-8

preuzimanja: 25

citiraj


Sažetak

Cilj istraživanja bio je ispitati uticaj tehnologije proizvodnje na senzorni kvalitet “Visočkog sudžuka”. Pored navedenog, cilj istraživanja bio je ispitati razlike u senzornom kvalitetu “Visočkog sudžuka” između različitih proizvođača unutar obje tehnologije proizvodnje. Istraživanjem je utvrđeno da postoje statistički značajne razlike u vrijednostima ispitivanih senzornih karakteristika uzoraka „Visočkog sudžuka“ između uzoraka iz tradicionalne i industrijske proizvodnje. Također, utvrđene su i razlike unutar grupe uzoraka iz iste proizvodnje između različitih proizvođača koje su bile statistički značajne. Istraživanjem je zabilježeno očuvanje senzornog kvaliteta proizvoda korištenjem tradicionalne proizvodnje, kao i manje oscilacije u kvalitetu između proizvoda proizvedenih na isti način (tradicionalno). Najbolje ocijenjeni uzorci bili su VST 4 iz tradicionalne proizvodnje, dok je najbolje ocijenjeni uzorak iz industrijske proizvodnje bio VSI 1. Okus uzoraka iz tradicionalne proizvodnje bio je bolje ocijenjen u odnosu na uzorke iz industrijske proizvodnje, gdje je najbolji okus imao uzorak VST 4. Najlošije ocijenjeni uzorci po svim senzornim svojstvima bili su uzorak VSI 3 koji se izdvojio iz grupe industrijskih proizvoda i uzorak VST 1 iz grupe tradicionalnih proizvoda.

Ključne riječi

kvalitet, tehnologija proizvodnje, senzorna svojstva, tradicionalni proizvod, “Visočki sudžuk”.

Hrčak ID:

325446

URI

https://hrcak.srce.hr/325446

Datum izdavanja:

1.7.2024.

Posjeta: 53 *