Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj prehrane obogaćene n-6 i n-9 masnim kiselinama na ugradnju masnih kiselina u tkivne fosfolipide miša

Jasminka Giacometti
Čedomila Milin
Marin Tota
Mira Ćuk
Biserka Radošević-Stašić


Puni tekst: engleski pdf 234 Kb

str. 397-404

preuzimanja: 796

citiraj


Sažetak

Cilj je ovoga rada bio istražiti sastav masnih kiselina u fosfolipidima jetre, pluća, slezene i submandibularne žlijezde u miša te odrediti utjecaj prehranom unešenih masnih kiselina na sastav masnih kiselina ukupnih fosfolipida. U svim istraživanim tkivima najzastupljenije zasićene kiseline su palmitinska (C16:0) i stearinska (C18:0) kiselina, a oleinska kiselina (C18:1n-9) je najzastupljenija jednostrukonezasićena kiselina. Dokozaheksaenska kiselina (C22:6n-3) je najzastupljenija višestrukonezasićena kiselina u jetri i plućima, arahidonska kiselina (C20:4n-6) u slezeni, a linoleinska kiselina (C18:2n-6) u tkivu submandibularne žlijezde. Dobiveni rezultati podupiru hipotezu da je prehrana obogaćena kukuruznim uljem utjecala na povećanje linoleinske kiseline (C18:2n-6), a prehrana obogaćena maslinovim uljem na povećanje oleinske kiseline (C18:1n-9) u fosfolipidima istraživanih tkiva. Primjenjena prehrana najviše je utjecala na lipide tkiva jetre.

Ključne riječi

Hrčak ID:

49

URI

https://hrcak.srce.hr/49

Datum izdavanja:

15.9.2005.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.106 *