Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.31727/gzb.48.3.3

Važnost introdukcije novih sorata višnje obzirom na globalne klimatske promjene

Dominik Vuković ; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska
Krunoslav Dugalić ; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska
Ines Mihaljević ; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska
Vesna Tomaš ; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska
Martina Skendrović Babojelić ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska *

* Dopisni autor.


Puni tekst: hrvatski pdf 211 Kb

str. 16-24

preuzimanja: 20

citiraj


Sažetak

Selekcija i poboljšanje sortimenta višnje je od iznimne važnosti u proizvodnji voća. Sve veći klimatski ekstremi ukazuju na potrebu za uvođenjem kultivara koji su prilagodljiviji i stabilniji u proizvodnji. U proizvodnji višnje (Prunus cerasus L.) u Republici Hrvatskoj dominira sorta ‘Oblačinska’ koja se uzgaja u kontinentalnom dijelu dok u Dalmaciji prevladava nadaleko poznata i kvalitetna sorta ‘Maraska’. Višnja se u većini slučajeva uzgaja za potrebe industrijske prerade, a proizvodnja stolne višnje je zanemariva. U proizvodnji industrijske višnje nameće se potreba proširivanja sortimenta kako za potrebe
prerađivačke industrije tako i za stolnu upotrebu gdje može biti izvrsna nadopuna dostupnosti svježeg voća tijekom svibnja i lipnja u vrijeme dospijevanja ranog voća. U ovom radu je za tu svrhu prikazan postupak vrednovanja i uvođenja novog sortimenta u ispitivanje i buduću selekciju za potrebe pronalaženja kultivara koji će dati najbolje rezultate u promjenjivim okolinski i proizvodnim uvjetima. Prilikom uvođenja novog sortimenta potrebno je odraditi dugogodišnja ispitivanja na više različitih lokacija kako bi se mogli donijeti zaključci oko prilagodljivosti i stabilnosti introduciranog sortimenta.

Ključne riječi

višnja, adaptibilnost, sorta, klimatski čimbenici

Hrčak ID:

331987

URI

https://hrcak.srce.hr/331987

Datum izdavanja:

23.4.2025.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 94 *