Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Međusobno djelovanje flokulirajućeg soja kvasca Kloeckera apiculata i kvasca Saccharomyces cerevisiae

Oscar A. Sosa ; CERELA – National University of Tucumán, Chacabuco 145, San Miguel de Tucumán, Argentina
María C. Manca de Nadra ; Career Investigator of National Scientific and Technical Research Council (CONICET), Argentina
Marta E. Farías ; CERELA – National University of Tucumán, Chacabuco 145, San Miguel de Tucumán, Argentina


Puni tekst: engleski pdf 860 Kb

str. 413-418

preuzimanja: 1.619

citiraj


Sažetak

U radu je istraženo međusobno djelovanje flokulirajućeg soja kvasca Kloeckera apiculata u mješovitoj kulturi i neflokulirajućeg soja kvasca Saccharomyces cerevisiae. Oba su kvasca izolirana iz vina. Uzgojena je čista kultura stanica kvasca K. apiculata na podlozi od ekstrakta kvasca, peptona i glukoze, pa je nakon 24-satne inkubacije pri 28 °C utvrđeno da ih je flokulirano 75 %. U podlozi s malom koncentracijom glukoze ovaj se kvasac pojavljuje kao slabo flokulirajući fenotip (s 10 % flokulirajucih stanica). Povećanje koncentracije glukoze dovodi do porasta broja flokuliranih stanica. Pri uzgoju soja K. apiculata u mješovitoj kulturi s eliptičnim stanicama neflokulirajućeg soja S. cerevisiae opaženo je da se veći broj eliptičnih stanica taloži na dno posude. Pregledom agregata nastalih u mješovitoj kulturi elektronskim mikroskopom potvrđeno je da stanice kvasca K. apiculata i eliptične stanice mogu međusobno reagirati i povezati se u homogeni sluzavi talog. Budući da je kvascu S. cerevisiae za rast potrebno više glukoze, u mješovitoj je kulturi utvrđen i manji postotak flokulacije kvasca K. apiculata. Uspješna flokulacija kvasca K. apiculata sa sojem Saccharomyces, ubrzana dodatkom glukoze, može se primijeniti kao biotehnološki postupak za brzo smanjenje autohtone flore saharomiceta u podlozi, prije inokulacije odabranom starter-kulturom, kako bi se postigla veća kontrola alkoholnog vrenja.

Ključne riječi

Kloeckera apiculata; Saccharomyces cerevisiae; flokulacija; vinski kvasac

Hrčak ID:

30418

URI

https://hrcak.srce.hr/30418

Datum izdavanja:

17.11.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.820 *