Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Priprema probiotičkoga proizvoda na bazi sirutke s pomoću bakterija Lactobacillus reuteri i Bifidobacterium bifidum

Adrian Hernandez-Mendoza ; UNIDA-Instituto Tecnologico de Veracruz, M.A. de Quevedo #2779, Col. Formando Hogar, Veracruz, Veracruz 91897, México
Victor J. Robles ; UNIDA-Instituto Tecnologico de Veracruz, M.A. de Quevedo #2779, Col. Formando Hogar, Veracruz, Veracruz 91897, México
Jesus Ofelia Angulo ; UNIDA-Instituto Tecnologico de Veracruz, M.A. de Quevedo #2779, Col. Formando Hogar, Veracruz, Veracruz 91897, México
Javier De La Cruz ; UNIDA-Instituto Tecnologico de Veracruz, M.A. de Quevedo #2779, Col. Formando Hogar, Veracruz, Veracruz 91897, México
Hugo S. Garcia ; UNIDA-Instituto Tecnologico de Veracruz, M.A. de Quevedo #2779, Col. Formando Hogar, Veracruz, Veracruz 91897, México


Puni tekst: engleski pdf 177 Kb

str. 27-31

preuzimanja: 4.612

citiraj


Sažetak

Fermentirani probiotički proizvod pripremljen je inokulacijom rekonstituirane sirutke, koja sadrži saharozu i pektin, bakterijama Lactobacillus reuteri i Bifidobacterium bifidum (broj bakterija iznosio je 2,8×10^8 i 4,7×10^8 CFU/mL). Inokulirano je 0,5; 1 i 2 % bakterija Lactobacillus reuteri i 0,5 i 1 % Bifidobacterium bifidum. Odabran je uzorak s najvećim brojem bakterija i najboljim senzorskim svojstvima i skladišten 30 dana na 4 °C. U skladištenom uzorku praćen je broj mikroba, promjena pH-vrijednosti, titracijska kiselost, test u trokutu (triangle test) i senzorska svojstva. Najbolja probiotička svojstva imao je napitak pripremljen inokulacijom s 2 % Lactobacillus reuteri i 0,5 % Bifidobacterium bifidum nakon 11 h fermentacije, jer je broj bakterija tijekom skladištenja proizvoda ostao veći od 10^6 CFU/mL. Titracijska kiselost, pH-vrijednost i senzorska svojstva ostali su nepromijenjeni tijekom 14 dana skladištenja. Okus proizvoda ostao je zadovoljavajući i na kraju skladištenja (nakon 30 dana), iako se njegova kiselost blago povećala.

Ključne riječi

mliječno-kisele bakterije; probiotici; Lactobacillus reuteri; Bifidobacterium bifidum; sirutka; fermentirani napitak

Hrčak ID:

30432

URI

https://hrcak.srce.hr/30432

Datum izdavanja:

15.3.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 6.882 *