Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

KOMPOSTIRANJE PŠENIĆNE SLAME UPOTREBOM OVČJEG GNOJA I EFEKTIVNIH MIKROORGANIZAMA

Marija Vukobratović ; College of agriculture at Križevci, Križevci, Croatia
Z. Lončarić ; Faculty of Agriculture Osijek, Osijek, Croatia
Ž. Vukobratović ; College of agriculture at Križevci, Križevci, Croatia
Ružica Lončarić ; Faculty of Agriculture Osijek, Osijek, Croatia
H. Čivić ; Faculty of Agriculture Sarajevo, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina


Puni tekst: engleski pdf 471 Kb

str. 365-376

preuzimanja: 1.746

citiraj


Sažetak

Obavljeno je istraživanje utjecaja efektivnih mikroorganizama (EM) i ovčjeg gnoja na trajanje procesa kompostiranja, kvalitetu komposta i ekonomsku isplativost postupka. Analizirana su fizikalna, kemijska i biološka svojstva početnog materijala i gotovog komposta. Rezultati analiza pokazuju da je 200 dana, koliko je proces trajao, nedovoljno da bi se dobio stabilan i zreo kompost, pogodan za uporabu kao gnojivo i supstrat za proizvodnju presadnica, a najkvalitetniji je bio onaj dobiven kompostiranjem slame miješane s ovčjim gnojem i inokulirane EM.

Ključne riječi

kompostiranje; pšenična slama; ovčji gnoj; efektivni mikrooorganizmi; zrelost

Hrčak ID:

30454

URI

https://hrcak.srce.hr/30454

Datum izdavanja:

4.12.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.906 *