Izvorni znanstveni članak
KOMPOSTIRANJE PŠENIĆNE SLAME UPOTREBOM OVČJEG GNOJA I EFEKTIVNIH MIKROORGANIZAMA
Marija Vukobratović
; College of agriculture at Križevci, Križevci, Croatia
Z. Lončarić
; Faculty of Agriculture Osijek, Osijek, Croatia
Ž. Vukobratović
; College of agriculture at Križevci, Križevci, Croatia
Ružica Lončarić
; Faculty of Agriculture Osijek, Osijek, Croatia
H. Čivić
; Faculty of Agriculture Sarajevo, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Sažetak
Obavljeno je istraživanje utjecaja efektivnih mikroorganizama (EM) i ovčjeg gnoja na trajanje procesa kompostiranja, kvalitetu komposta i ekonomsku isplativost postupka. Analizirana su fizikalna, kemijska i biološka svojstva početnog materijala i gotovog komposta. Rezultati analiza pokazuju da je 200 dana, koliko je proces trajao, nedovoljno da bi se dobio stabilan i zreo kompost, pogodan za uporabu kao gnojivo i supstrat za proizvodnju presadnica, a najkvalitetniji je bio onaj dobiven kompostiranjem slame miješane s ovčjim gnojem i inokulirane EM.
Ključne riječi
kompostiranje; pšenična slama; ovčji gnoj; efektivni mikrooorganizmi; zrelost
Hrčak ID:
30454
URI
Datum izdavanja:
4.12.2008.
Posjeta: 3.906 *