Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

ALTERNATIVNI POLJSKI USJEVI KAO EKOLOŠKI PROIZVODI PREGLED ISTRAŽIVAČKIH I RAZVOJNIH AKTIVNOSTI U SLOVENIJI

F. Bavec ; University of Maribor, Faculty of Agriculture, Maribor, Slovenia
S. Grobelnik Mlakar ; University of Maribor, Faculty of Agriculture, Maribor, Slovenia
M. Turinek ; University of Maribor, Faculty of Agriculture, Maribor, Slovenia
M. Fekonja ; University of Maribor, Faculty of Agriculture, Maribor, Slovenia
M. Žuljan ; University of Maribor, Faculty of Agriculture, Maribor, Slovenia
M. Bavec ; University of Maribor, Faculty of Agriculture, Maribor, Slovenia


Puni tekst: engleski pdf 175 Kb

str. 383-396

preuzimanja: 1.096

citiraj


Sažetak

Uvođenje, proizvodnja i prodaja alternativnih (zapostavljenih) usjeva je vrlo složen, ali i vrlo koristan proces za proizvođača i za potrošača. Na temelju osamnaestogodišnjeg slovenskog iskustva od pokretanja i certificiranja ekološke poljoprivrede, istraživanja malo korištenih poljskih usjeva i publiciranih radova možemo zaključiti da su potrebne još mnoge dodatne aktivnosti kako bi se uspostavio efikasan proizvodni sistem i tržište za nedovoljno korištene poljske usjeve. Visoko učinkovita ekološka proizvodnja treba se temeljiti na stručnom znanju o tehnologiji proizvodnje, stručnim uputama, te tehnologijama spremanja i prerade uroda nakon žetve. Posebnu pažnju traži proizvodni sistem za svaku novouvedenu vrstu usjeva u određenom uzgojnom području. Npr. naš projekt istraživanja uzgoja četiriju uljarica u uvjetima suše, uključujući pokuse u stakleniku, prilog je uključivanju u proizvodnju manje osjetljivih usjeva – vezano uz klimatske promjene. Od posebne je važnosti širenje znanja o ekološkoj proizvodnji, posebno o nutritivnoj i zdravstvenoj vrijednosti takvih proizvoda. Projekti s ciljem uključivanja ekoloških proizvoda u dječje vrtiće, škole, staračke domove i bolnice dali su obećavajuće rezultate, posebno ako su kulinarske prezentacije bile praćene isticanjem pozitivnog učinka na zdravlje. S druge strane neophodna su korisna istraživanja, npr. kako načiniti hranidbeno visokovrijedan (bogat esencijalnim aminokiselinama) i ukusan kruh od štira i cjelovitog brašna krupnika (T. spelta). Također, razvijen je model podrške u donošenju odluke, no zbog nedostatka podataka, njegovo korištenje nije u skladu s potrebama u praksi.

Ključne riječi

ekološka poljoprivreda; prodaja; alternativni usjevi; nedovoljno korišteni usjevi; znanje

Hrčak ID:

30466

URI

https://hrcak.srce.hr/30466

Datum izdavanja:

4.12.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.948 *