Pregledni rad
ALTERNATIVNI POLJSKI USJEVI KAO EKOLOŠKI PROIZVODI PREGLED ISTRAŽIVAČKIH I RAZVOJNIH AKTIVNOSTI U SLOVENIJI
F. Bavec
; University of Maribor, Faculty of Agriculture, Maribor, Slovenia
S. Grobelnik Mlakar
; University of Maribor, Faculty of Agriculture, Maribor, Slovenia
M. Turinek
; University of Maribor, Faculty of Agriculture, Maribor, Slovenia
M. Fekonja
; University of Maribor, Faculty of Agriculture, Maribor, Slovenia
M. Žuljan
; University of Maribor, Faculty of Agriculture, Maribor, Slovenia
M. Bavec
; University of Maribor, Faculty of Agriculture, Maribor, Slovenia
Sažetak
Uvođenje, proizvodnja i prodaja alternativnih (zapostavljenih) usjeva je vrlo složen, ali i vrlo koristan proces za proizvođača i za potrošača. Na temelju osamnaestogodišnjeg slovenskog iskustva od pokretanja i certificiranja ekološke poljoprivrede, istraživanja malo korištenih poljskih usjeva i publiciranih radova možemo zaključiti da su potrebne još mnoge dodatne aktivnosti kako bi se uspostavio efikasan proizvodni sistem i tržište za nedovoljno korištene poljske usjeve. Visoko učinkovita ekološka proizvodnja treba se temeljiti na stručnom znanju o tehnologiji proizvodnje, stručnim uputama, te tehnologijama spremanja i prerade uroda nakon žetve. Posebnu pažnju traži proizvodni sistem za svaku novouvedenu vrstu usjeva u određenom uzgojnom području. Npr. naš projekt istraživanja uzgoja četiriju uljarica u uvjetima suše, uključujući pokuse u stakleniku, prilog je uključivanju u proizvodnju manje osjetljivih usjeva – vezano uz klimatske promjene. Od posebne je važnosti širenje znanja o ekološkoj proizvodnji, posebno o nutritivnoj i zdravstvenoj vrijednosti takvih proizvoda. Projekti s ciljem uključivanja ekoloških proizvoda u dječje vrtiće, škole, staračke domove i bolnice dali su obećavajuće rezultate, posebno ako su kulinarske prezentacije bile praćene isticanjem pozitivnog učinka na zdravlje. S druge strane neophodna su korisna istraživanja, npr. kako načiniti hranidbeno visokovrijedan (bogat esencijalnim aminokiselinama) i ukusan kruh od štira i cjelovitog brašna krupnika (T. spelta). Također, razvijen je model podrške u donošenju odluke, no zbog nedostatka podataka, njegovo korištenje nije u skladu s potrebama u praksi.
Ključne riječi
ekološka poljoprivreda; prodaja; alternativni usjevi; nedovoljno korišteni usjevi; znanje
Hrčak ID:
30466
URI
Datum izdavanja:
4.12.2008.
Posjeta: 2.352 *