Pregledni rad
EKOLOŠKI UZGOJENA HELJDA – ZDRAVA HRANA I IZVOR PRIRODNIH ANTIOKSIDANATA
Ivan Kreft
; Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Ljubljana, Slovenia
Mateja Germ
; Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Ljubljana, Slovenia
Sažetak
Obična heljda (Fagopyrum esculentum) i tatarska heljda (Fagopyrum tataricum) su zbog sadržaja fenolnih supstanca otporne na napade štetnika i bolesti, te otporne na UV-B zrake i nepogodne uvjete zemljišta. Heljda se često ponaša kao divlja, nekultivirana biljka te je osjetljiva na upotrebu mineralnih gnojiva. Zbog nabrojanih osobina, heljda je pogodna biljka za upotrebu u organskoj poljoprivredi.
Ključne riječi
heljda; zdravlje; antioksidanti; kruh; organska poljoprivreda
Hrčak ID:
30478
URI
Datum izdavanja:
4.12.2008.
Posjeta: 4.924 *