Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

EKOLOŠKI UZGOJENA HELJDA – ZDRAVA HRANA I IZVOR PRIRODNIH ANTIOKSIDANATA

Ivan Kreft ; Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Ljubljana, Slovenia
Mateja Germ ; Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Ljubljana, Slovenia


Puni tekst: engleski pdf 161 Kb

str. 397-406

preuzimanja: 1.982

citiraj


Sažetak

Obična heljda (Fagopyrum esculentum) i tatarska heljda (Fagopyrum tataricum) su zbog sadržaja fenolnih supstanca otporne na napade štetnika i bolesti, te otporne na UV-B zrake i nepogodne uvjete zemljišta. Heljda se često ponaša kao divlja, nekultivirana biljka te je osjetljiva na upotrebu mineralnih gnojiva. Zbog nabrojanih osobina, heljda je pogodna biljka za upotrebu u organskoj poljoprivredi.

Ključne riječi

heljda; zdravlje; antioksidanti; kruh; organska poljoprivreda

Hrčak ID:

30478

URI

https://hrcak.srce.hr/30478

Datum izdavanja:

4.12.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.924 *