Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.5559/di.34.3.03
Utjecaj podrijetla proizvodnje na percepcije cjepiva protiv bolesti COVID-19: studija vinjeta iz Turske
Hatime Kamilçelebi
; Sveučilište Kırklareli, Fakultet primijenjenih znanosti, Kırklareli, Turska
*
Ceyhun Elgin
; Sveučilište Boğaziçi, Odjel za ekonomiju, Istanbul, Turska
* Dopisni autor.
Sažetak
Percepcija i preferencije javnosti u vezi s cijepljenjem ključne
su za oblikovanje strategija odgovora na pandemiju. Brzo
cijepljenje protiv bolesti COVID-19 smatralo se jedinim
načinom za okončanje pandemije. U ovoj studiji proveli smo
presječnu studiju vinjeta u Turskoj, rabeći pet online anketa
kako bismo procijenili percepcije sudionika o učinkovitosti
cjepiva na temelju podrijetla proizvodnje iz raznih zemalja.
Zatim smo upotrijebili standardne testove usporedbe srednjih
vrijednosti i (uređene) logističke regresije, kako bismo pružili
dokaze o pristranosti prema cjepivu protiv bolesti COVID-19
s obzirom na zemlju proizvodnje. Na naših pet anketa
odgovorilo je 1615 sudionika. Iako se navodi da dva cjepiva
imaju istu učinkovitost, subjektivna procjena sudionika o
učinkovitosti cjepiva i njihova spremnost na cijepljenje
značajno su veće kada cjepivo potječe iz Njemačke umjesto
iz Kine. Naši nalazi pokazuju da podrijetlo proizvodnje
cjepiva značajno utječe na percepciju, pri čemu su ljudi
pristrani ili preferiraju cjepiva koja potječu iz određenoga
izvora unatoč jednakoj učinkovitosti. Što je još važnije, iako
cjepivo ima veću učinkovitost, možda nije preferirani izbor
pojedinaca zbog svoga podrijetla. Službenici javnoga
zdravstva trebaju razmotriti ovu pristranost, jer stope
cijepljenja imaju ključnu ulogu u kontroli pandemija.
Ključne riječi
pristranost prema zemlji podrijetla; COVID-19; preferencije; cjepiva; studija vinjeta
Hrčak ID:
336580
URI
Datum izdavanja:
17.10.2025.
Posjeta: 223 *