Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Prema novome govoru vjere

Ana Gabrijela Šabić ; Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 10.425 Kb

str. 535-562

preuzimanja: 629

citiraj


Sažetak

U prvome dijelu razrađuje se suodnos jezika i čovjeka u njegovu sebe-očitovanju i sebe-ostvarenju. Osobito se ističu ovi aspekti: jezik kao bitna sastavnica ljudskoga života; stvaralačka snaga jezika; dimenzija slušanja kao konstitutivna sastavnica ljudskoga govora; životna kontekstualiziranost jezika bitno je njegovo obilježje.
U drugome dijelu razrađuje se pojam govora vjere te njegovi bitni aspekti: u govoru vjere ostvaruje se višestruka povezanost života i govora; performativna snaga govora vjere; u govoru vjere najbolje se očituje »slika o Bogu« i »slika o čovjeku«; govor vjere kao dijalog, kao su-govor; govor vjere kao osoban, pojedinačan govor i kao govor zajednice/zajedništva; govor vjere događa se kao suživot različitih stilova izražavanja; govor vjere istodobno je zadan (biblijski govor i govor tradicije) i uvijek se iznova stvara u osobnoj i pojedinačnoj riječi.
U središnjemu dijelu razrađuju se problemi u govoru vjere: a) nemoć govora vjere da izrekne/navijesti novo: nove informacije, nove sadržaje i novo iskustvo; b) ometeno razumijevanje odnosno nerazumijevanje govora vjere; c) stilsko-komunikacijski neprimjeren govor vjere; d) zapreke koje u govoru vjere nastaju zbog nerazvijenih odnosa komuniciranja u Crkvi. U završnome dijelu promišlja se o tome kako stvaralački mijenjati govor vjere.

Ključne riječi

govor vjere; dimenzija slušanja; performativna snaga govora vjere; kriza govora vjere; zapreke u govoru vjere; nerazumijevanje govora vjere; novi govor vjere

Hrčak ID:

31417

URI

https://hrcak.srce.hr/31417

Datum izdavanja:

22.2.2000.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.416 *