Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Uloga nade u ostvarivanju Božje prisutnosti. Biti u prisutnosti - zov nade

Jakov Mamić ; Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 307 Kb

str. 807-821

preuzimanja: 689

citiraj


Sažetak

Istražujemo ulogu »nade« u ostvarivanju duboke najprije ljudske, a potom kršćanske potrebe da »živimo u Prisutnosti«. Prisutnost pišemo velikim slovom da jasnije kažemo kako je riječ o stvarnosti različitoj od čovjeka i svega stvorenoga: ona je Bog. Naše smo istraživanje postavili tako da dođemo do cjelovitog odgovora koji se odnosi na tri bitne razine ljudskog bića: prije svega na razinu njegove potrebe da kao »biće bude« u Prisutnosti; potom na razini »da bude više«, tj., da se otvori mogućnosti svoje transcendencije i da kao takvo bude u Prisutnosti i, na koncu, da bude u »komunionalnoj Prisutnosti« koja je posve darovana.
Potrebu bića kao takvoga da bude u Prisutnosti pokušali smo riješiti »nadom« ukoliko je ona općenito shvaćena kao »passio«. Kao takva ona je svojstvo svega racionalno živućega, te stoga ona omogućava ljudskom biću da se održi u svom redu »bitka«. Ovo bivovanje duguje se Prisutnosti koja je u njega utkala tu veliku zakonitost opstanka u svojoj stvorenjskoj zadatosti.
Jedna druga razina našega bića jest da »bude više«. To znači da se u ljudskom biću intenzivnije aktivirala duševno-duhovna potreba. Ova potreba ljudskog bića očituje Prisutnost jednog jakog zova biću da se otvori svojim mogućnostima koje u sebi krije: zov na transcendenciju. Ovaj pomak u kvaliteti našega bića događa se razvojem krjeposnog sustava bića: ovdje je aktualan razvoj »nade-krjeposti«. Razvoj nade-krjeposti otvara ljudskom biću mogućnost stjecanja trajnih stavova koji ga utemeljuju u dobru koje je Bog. Iako ova razina još uvijek nije ona koja nam otkriva svu našu mogućnost, ona nas ipak jako približava našoj konačnoj mogućnosti koja će slijediti. U tom je smislu ova razina domet našega bića kao stvorene stvarnosti.
Konačna je mogućnost našega bića ona koju biće silno priželjkuje, ali njezino ostvarenje nije u našim mogućnostima: ona ga nadilazi. Dok su prvi i drugi oblik »biti u Prisutnosti« velikim dijelom djelo razvoja onoga pozitivnog pologa što ga biće snagom svoje stvorenjske stvarnosti nosi u sebi, ovaj oblik »biti u Prisutnosti« posve je darovan: on je teologalni i ostvaruje se snagom »nade-teologalne krjeposti«. Ovdje je riječ o »biti u Prisutnosti« na način kako ga Bog daje našem biću: sjedinjujući ga sa sobom u potpunosti, tako da naše biće sudjeluje u dubokoj komuniji Presvetog Trojstva. Riječ je o anticipaciji života vječnoga.
Našu smo studiju velikim dijelom temeljili na intenzivnijem pretraživanju i iščitavanju ljudskoga bića na temelju nauka svetog Ivana od Križa, poznatog učitelja ljudskih uspona.

Ključne riječi

biće; bitak; krjepost; passio; nada; teologalne krjeposti; Prisutnost; sjedinjenje

Hrčak ID:

31766

URI

https://hrcak.srce.hr/31766

Datum izdavanja:

17.12.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.418 *