Izvorni znanstveni članak
Glukoza, fruktoza i saharoza u plodovima trešanja
Sandra Voća
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Croatia
Nadica Dobričević
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Croatia
Tajana Habun
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Croatia
Zlatko Čmelik
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Croatia
Jasmina Družić
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Croatia
Sažetak
Provedeno je istraživanje na sortama Regina, Karina, Creska i Stella uzgojenim na području mediteranske i kontinentalne Hrvatske. Sorte Regina i Karina uzgojene su na lokalitetu znanstveno - nastavnog poligona Jazbina, a Creska i Stella na lokalitetu otoka Cresa. Enzimatskom metodom određena je količina šećera (glukoza, fruktoza i saharoza). Cilj ovog istraživanja bio je ustanoviti postoje li razlike u količini pojedinih šećera između istraživanih sorti i na različitim lokalitetima ovisno o klimatskim faktorima. Dobiveni rezultati pokazuju da postoje signifikantne razlike između istraživanog sortimenta. Istraživane sorte su se malo razlikovale u količini šećera s obzirom na klimu. U svim istraženim sortama bila je najveća količina glukoze, koja se kretala od 6,28 % (Stella) do 7,62 % (Regina), osim kod sorte Stella, gdje je fruktoza bila veća od glukoze i iznosila je 7,73 %. Količina saharoze u svim sortama bila je mala. Iznosila je najmanje kod sorte Regina 0,003 %, odnosno najviše kod sorte Creska 0,183 %. Kod sorte Karina saharoza nije detektirana u uzorku. S obzirom na dobivene rezultate može se zaključiti da u uzgojnim i klimatskim uvjetima mediteranske i kontinentalne Hrvatske navedene sorte imaju zadovoljavajuću količinu šećera.
Ključne riječi
Prunus avium L.; sorte Karina; Regina; Creska i Stella; glukoza; fruktoza; saharoza
Hrčak ID:
32170
URI
Datum izdavanja:
22.1.2009.
Posjeta: 2.971 *