Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Maseni udjeli polifenola, antocijanina i resveratrola u kultivarima brusnice te njihova antioksidacijska svojstva

Eulalia J. Borowska ; University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Chair of Food Plant Chemistry and Processing, Plac Cieszyński 1, PL-10-957 Olsztyn-Kortowo, Poland
Barbara Mazur ; University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Chair of Food Plant Chemistry and Processing, Plac Cieszyński 1, PL-10-957 Olsztyn-Kortowo, Poland
Renata Gadzała Kopciuch ; Chair of Environmental Chemistry and Bioanalytics, Nicolaus Copernicus University, Gagarina 7, PL-87-100 Toruń, Poland
Bogusław Buszewski ; Chair of Environmental Chemistry and Bioanalytics, Nicolaus Copernicus University, Gagarina 7, PL-87-100 Toruń, Poland


Puni tekst: engleski pdf 156 Kb

str. 56-61

preuzimanja: 2.004

citiraj


Sažetak

Ispitano je pet kultivara brusnica koji se uzgajaju u Poljskoj: Ben Lear, Pilgrim, Stevens, Early Richard i Bergman. Referentni je uzorak bila divlja brusnica (Vaccinium oxycoccus). Određeni su maseni udjeli ukupnih fenola, antocijanina i resveratrola (pomoću HPLC-DAD metode), te antioksidacijska svojstva brusnica (tj. sposobnost uklanjanja DPPH˙, OH˙ i ABTS+ radikala). Utvrđene su statistički značajne razlike (p<0,05) između masenih udjela polifenola i antocijanina u plodovima ispitanih kultivara. Najveći maseni udio polifenola ima kultivar Ben Lear (374,2 mg/100 g svježih plodova), dok su plodovi kultivara Early Richard najbogatiji antocijaninima (77,1 mg/100 g svježih plodova). Maseni udio resveratrola u plodovima kultivara varira od 533,4 (u kultivaru Stevens) do 598,2 ng/g svježih plodova (u kultivaru Ben Lear). Plodovi divlje brusnice sadrže najviše resveratrola (712,3 ng/g svježih plodova). Divlja je brusnica također pokazala najbolju sposobnost uklanjanja ABTS+ radikala, dok kultivari Stevens i Pilgrim imaju znatnu moć uklanjanja DPPH˙ i OH˙ radikala. Utvrđene su statistički značajne razlike (p<0,05) u sposobnosti uklanjanja slobodnih radikla između većine kultivara brusnice.

Ključne riječi

brusnica; polifenoli; antocijanini; resveratrol; antioksidacijska svojstva; sposobnost uklanjanja DPPH˙, OH˙ i ABTS+ radikala

Hrčak ID:

33053

URI

https://hrcak.srce.hr/33053

Datum izdavanja:

26.3.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.132 *