Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

Regionalne političke stranke i proeuropska orijentacija građana: studija slučaja Istre

Mario Sošić ; magistar politologije,Kanfanar,Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 142 Kb

str. 173-186

preuzimanja: 852

citiraj


Sažetak

Rezultati ispitivanja javnoga mnijenja o orijentaciji hrvatskih građana prema EU-u,koje od 2001. godine redovito dvaput na godinu provodi Ministarstvo za europske integracije (MEI), pokazuju da se orijentacija stanovništva Hrvatske u korist ili protiv uključenja
u EU stalno mijenja, ali i da se bitno razlikuje unutar pojedinih statističkih jedinica, tj. hrvatskih regija, odnosno županija.
Kvantitativnom se poredbenom statističkom analizom, za svih osam ispitivanja javnoga mnijenja u ukupno šest hrvatskih statističkih jedinica, pokazuje kako Istarska i Primorsko- goranska županija iskazuju u promatranom razdoblju, od 2001. do 2004. godine, prosječno najviši stupanj euroskeptične orijentacije svojih građana.
Fokusiranom komparativnom analizom i metodom diferencije upravo dominirajuće regionalne političke stranke s tog prostora, Istarski demokratski sabor (IDS) i Primorsko-goranski savez (PGS), iskazuju se kao nuždan uzročni čimbenik euroskeptične orijentacije
građana u tim dvjema županijama.Analizom sadržaja osnovnih političko-orijentacijskih postavki iz programskih dokumenata
tih dviju regionalnih političkih stranaka pokazuje se znatna zastupljenost predmodernih,neliberalnih, populističkih pa i senofobičnih političkih elemenata u njima. Javno propagirani političko-liberalni i postmoderno-proeuropski diskurs njihovih političkih elita ne korespondira s odrednicama njihova stranačkog programa, kao ni s empirijski iskazanom euroskeptičnom orijentacijom građana na području tih dviju županija.

Ključne riječi

Hrčak ID:

35823

URI

https://hrcak.srce.hr/35823

Datum izdavanja:

1.3.2005.

Posjeta: 1.449 *