Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

Načela javne uprave i upravljanja u Europskoj uniji

Ivona Mendeš ; Fakultet političkih znanosti,Sveučilište u Zagrebu,Zagreb,Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 101 Kb

str. 247-252

preuzimanja: 2.856

citiraj


Sažetak

Iako Rimskim ugovorima i ostalim pravnim izvorima EU-a nije predviđen specifi čan model javne uprave koji članice moraju uspostaviti, pitanje zajedničkog upravnog prava raspravlja se od samih početaka Europske zajednice. S vremenom je u demokratskim državama postignut opći konsenzus o ključnim sastavnicama dobrog upravljanja. Te sastavnice dijele zemlje članice s različitim pravnim tradicijama i različitim sustavima javnog upravljanja, a riječ je o:
1. odgovornosti (accountability)
2. pouzdanosti i predvidivosti (pravnoj sigurnosti)
3. otvorenosti i transparentnosti
4. participaciji.
Iako je skovan pojam Europskog administrativnog prostora (European Administrative Space), još je uvijek teško govoriti o europskom načinu ili modelu javne uprave i javnog upravljanja, jer je to ponajprije područje nacionalnih država i kao takvo je i konceptualizirano. Europski administrativni prostor predstavlja evoluciju povećanja konvergencije između upravnopravnih poredaka i upravne prakse država članica Europske unije. On se
tiče osnovnih institucionalnih uređenja, procesa, zajedničkih upravnih standarda, vrijednosti državne i javne uprave te administrativne kulture. Načela javne uprave i upravljanja koja članice EU-a dijele proizlaze iz standarda koji se nalaze iza upravnog prava u većini članica i iza odluka Europskog suda pravde. Ispunjavanje tih načela također zahtijeva poštivanje standarda kojima se, primjerice, kandidatske države kao što je to Hrvatska, trebaju voditi pri harmonizaciji svoje javne uprave i upravljanja s Europskom unijom.

Ključne riječi

Hrčak ID:

35827

URI

https://hrcak.srce.hr/35827

Datum izdavanja:

1.3.2005.

Posjeta: 4.370 *