Skoči na glavni sadržaj

Izlaganje sa skupa

Pedeset godina neuvjetovanja mišljenja

Dejan Donev ; Skopje, Makedonija


Puni tekst: hrvatski pdf 347 Kb

str. 539-545

preuzimanja: 811

citiraj


Sažetak

Godišnjice su dobar povod da se vidi dokle se stiglo i, što je još važnije, da se preispita koje su posljedice toga. U ovom se povodu može zaključiti da Društvo koje obilježava svojupedesetu obljetnicu s pravom slavi.
Ulazeći u filozofiju u vrijeme opterećeno dnevno-političkim uputstvima, zamijetio sam da se Hrvatsko filozofsko društvo izdvaja po tome što je i onda kad je bilo pritisnuto režimskim zahtjevima uspijevalo ispuniti osnovnu dužnost – poštovati individualni svjetonazor i poticati njegovo razvijanje u svakoga, potvrđujući time svoju etičku utemeljenost. Držeći ovu liniju prava pojedinca da proširuje svoj svjetonazor interiozirajući ponuđene filozofske sustave, ali na način koji ne uvjetuje mišljenje, Hrvatsko filozofsko društvo ispunjava ulogu etičkog korektora, što nam daje za pravo govoriti o tome da je HFD uzor za svako filozofsko društvo i za način na koje bi ono trebalo širiti svoj utjecaj i izvan užeg područja u kojem djeluje.

Ključne riječi

Hrvatsko filozofsko društvo, filozofski sustav, etički korektor, filozofsko promišljanje, etičko utemeljenje, Makedonija, neuvjetovanje mišljenja

Hrčak ID:

36595

URI

https://hrcak.srce.hr/36595

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.497 *