Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Deklaracija iz Barcelone. Prema integriranom pristupu temeljnim etičkim principima

Peter Kemp ; The Danish University of Education & Center for Ethics and Law, Copenhagen, Denmark
Jacob Dahl Rendtorff ; Roskilde University, 2Department of Communication, Business and Information Technologies, Denmark


Puni tekst: engleski pdf 388 Kb

str. 239-251

preuzimanja: 4.250

citiraj


Sažetak

Europska komisija je od 1995. do 1998. podupirala istraživački projekt »Temeljni etički principi u europskoj bioetici i biopravu« (1995–1998). Projekt se temeljio na suradnji 22 partnera iz većine država Europske unije. Cilj projekta bio je identificirati etičke principe povezane s autonomijom, dostojanstvom, integritetom i ranjivošću kao četirima važnim idejama ili vrijednostima za europsku bioetiku i biopravo. Važan sažetak BIOMED projekta bio je Prijedlog Smjernica Europskoj komisiji – Deklaracija iz Barcelone iz 1998. godine (priložena ovome tekstu) – koja je jedinstvena jer predstavlja filozofsku i političku suglasnost stručnjaka za bioetiku i biopravo iz mnogih država.
U ovome tekstu želimo usporediti Deklaraciju iz Barcelone sa nekim drugim novijim međunarodnim dokumentima o bioetici i biopravu. Povezat ćemo Deklaraciju iz Barcelone sa okvirom koji nude različiti međunarodni dokumenti i propisi o djelovanju u bioetici i biopravu. Posebno ćemo se usmjeriti na sličnosti i razlike sa Konvencijom o zaštiti ljudskih prava i dostojanstva ljudskih bića u pogledu primjene biologije i medicine, koju je prihvatilo Vijeće ministara 1996., te ćemo promotriti i UNESCOvu Deklaraciju o ljudskom genomu iz 1997.
Dakle, Deklaracija iz Barcelone ne predstavlja samo europske etičke principe u bioetici i biopravu, nego ujedno pojašnjava i artikulira osnovne etičke principe koji se nalaze u središtu međunarodnog interesa za univerzalnu bioetiku i biopravo.

Ključne riječi

Deklaracija iz Barcelone; bioetika; biopravo; integrirani pristup; temeljni etički principi

Hrčak ID:

37134

URI

https://hrcak.srce.hr/37134

Datum izdavanja:

13.2.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski francuski njemački

Posjeta: 6.782 *