Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Mlijeko i mliječni proizvodi i regulacija tjelesne mase

Milna Tudor orcid id orcid.org/0000-0001-8162-8390 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Jasmina Havranek ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Mauro Serafini ; Antioxidant Research Laboratory, Unit of Human Nutrition INRAN, Via Ardeatina 546, 00178, Rome, Italy


Puni tekst: engleski pdf 5.072 Kb

str. 88-95

preuzimanja: 1.148

citiraj


Sažetak

U radu su prikazani postojeći rezultati istraživanja o ulozi mlijeka/mliječnih proizvoda u regulaciji tjelesne mase, kao i fiziološko objašnjenje mehanizma djelovanja. Mnogo je dokaza o inverznom odnosu između tjelesne mase i unosa mlijeka/mliječnih proizvoda. Istraživanja su pokazala da pretile osobe konzumiraju manje mlijeka/mliječnih proizvoda od osoba s optimalnom tjelesnom masom, kao i da prilikom redukcijske dijete tri jedinice serviranja mlijeka/mliječnih proizvoda ubrzavaju gubitak masnog tkiva u usporedbi s redukcijskom dijetom siromašnom mlijekom/mliječnim proizvodima. Glavnu ulogu igra kalcij koji je u velikim količinama prisutan u mlijeku. Njegov anti-pretilost učinak sastoji se od utjecaja na lipogenezu i lipolizu u adipocitima. Suplementi kalcija nemaju takav učinak kao i kalcij iz mlijeka, vjerojatno zbog djelovanja ostalih bioaktivnih komponenti prisutnih u mlijeku kao što su konjugirana linolna kiselina, sirutkini peptidi, razgranate aminokiseline i laktoza koji pojačavaju anti-pretilost učinak. Presječne studije potvrdile su hipotezu da konzumacija mlijeka/mliječnih proizvoda u većim količinama može igrati ulogu u reguliranju tjelesne mase, no prospektivne studije i randomizirane kontrolirane interventne studije dale su proturječne rezultate. Stoga postoji potreba za provedbom većih populacijskih kliničkih studija kao i meta analiza.

Ključne riječi

mlijeko, mliječni proizvodi, pretilost, regulacija tjelesne mase

Hrčak ID:

37592

URI

https://hrcak.srce.hr/37592

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.751 *