Izvorni znanstveni članak
Utvrđivanje genetske modifikacije 'ac2' u proizvodima od krumpira
Radka Pribylova
; Veterinary Research Institute, Hudcova 70, CZ-621 00 Brno, Czech Republic
Petr Kralik
; Veterinary Research Institute, Hudcova 70, CZ-621 00 Brno, Czech Republic
Ivo Pavlik
; Veterinary Research Institute, Hudcova 70, CZ-621 00 Brno, Czech Republic
Milan Bartos
; Genex CZ, s.r.o., Vinicni 235, CZ-615 00 Brno, Czech Republic
Sažetak
Genetska modifikacija 'ac2' dobiva se uvođenjem i ekspresijom gena ac2, izvorno prisutnog u sjemenkama šćira (Amaranthus caudatus), u genom krumpira (Solanum tuberosum). Svrha je rada bila razviti PCR metodu za utvrđivanje prisutnosti te genetske modifikacije u proizvodima od krumpira. Ispitana su 24 različita proizvoda i ustanovljeno je da nijedan proizvod nije dobiven od genetski modificiranog krumpira. Prema legislativi Europske unije, proizvod koji sadrži više od 0,9 % genetski modificirane namirnice treba biti označen odgovarajućom deklaracijom. Proizvodi koji sadrže genetsku modifikaciju 'ac2' nisu dopušteni na tržištu Europske unije. Stoga je važno razviti prikladne metode određivanja, kako dopuštenih, tako i još neutvrđenih genetskih modifikacija u prehrambenim proizvodima.
Ključne riječi
GMO; Solanum tuberosum; PCR; antimikrobni peptid; sigurnost hrane
Hrčak ID:
38099
URI
Datum izdavanja:
9.6.2009.
Posjeta: 2.106 *