Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utvrđivanje genetske modifikacije 'ac2' u proizvodima od krumpira

Radka Pribylova ; Veterinary Research Institute, Hudcova 70, CZ-621 00 Brno, Czech Republic
Petr Kralik ; Veterinary Research Institute, Hudcova 70, CZ-621 00 Brno, Czech Republic
Ivo Pavlik ; Veterinary Research Institute, Hudcova 70, CZ-621 00 Brno, Czech Republic
Milan Bartos ; Genex CZ, s.r.o., Vinicni 235, CZ-615 00 Brno, Czech Republic


Puni tekst: engleski pdf 222 Kb

str. 125-130

preuzimanja: 965

citiraj


Sažetak

Genetska modifikacija 'ac2' dobiva se uvođenjem i ekspresijom gena ac2, izvorno prisutnog u sjemenkama šćira (Amaranthus caudatus), u genom krumpira (Solanum tuberosum). Svrha je rada bila razviti PCR metodu za utvrđivanje prisutnosti te genetske modifikacije u proizvodima od krumpira. Ispitana su 24 različita proizvoda i ustanovljeno je da nijedan proizvod nije dobiven od genetski modificiranog krumpira. Prema legislativi Europske unije, proizvod koji sadrži više od 0,9 % genetski modificirane namirnice treba biti označen odgovarajućom deklaracijom. Proizvodi koji sadrže genetsku modifikaciju 'ac2' nisu dopušteni na tržištu Europske unije. Stoga je važno razviti prikladne metode određivanja, kako dopuštenih, tako i još neutvrđenih genetskih modifikacija u prehrambenim proizvodima.

Ključne riječi

GMO; Solanum tuberosum; PCR; antimikrobni peptid; sigurnost hrane

Hrčak ID:

38099

URI

https://hrcak.srce.hr/38099

Datum izdavanja:

9.6.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.106 *