Izvorni znanstveni članak
Proizvodnja β-fruktofuranozidaze s pomoću bakterije Arthrobacter sp. i primjena tog enzima u pretvorbi steviozida i rebaudiozida A
Zhong-Wei Xu
; College of Light Industry and Food Sciences, South China University of Technology, CN-510640, Guangzhou, PR China
Yu-Qiang Li
; College of Light Industry and Food Sciences, South China University of Technology, CN-510640, Guangzhou, PR China
Yong-Hua Wang
; College of Light Industry and Food Sciences, South China University of Technology, CN-510640, Guangzhou, PR China
Bo Yang
; School of Bioscience and Bioengineering, South China University of Technology, CN-510006, Guangzhou, PR China
Zheng-Xiang Ning
; College of Light Industry and Food Sciences, South China University of Technology, CN-510640, Guangzhou, PR China
Sažetak
U proizvodnji enzima β-fruktofuranozidaze upotrijebljen je soj bakterije Arthrobacter sp. 10137. Kao najbolji izvori ugljika i dušika za proizvodnju enzima u pokusu na tresilici upotrijebljeni su saharoza i kukuruzni ekstrakt u omjeru 10:1. Maksimalna aktivnost β-fruktofuranozidaze od 26,69 U/mL postignuta je šaržnim uzgojem nakon 22,5 h. Sirovi enzim β-fruktofuranozidaza, dobiven ultrafiltracijom i frakcioniranjem s (NH4)2SO4, pročišćen je 7 puta, što je potvrđeno usporedbom specifične aktivnosti pročišćenog enzima s filtratom sirovoga enzima. Utvrđeno je da je dobiveni enzim specifičan za uvođenje molekule fruktoze na poziciju C19 steviozida i rebaudiozida A, te da je aktivnost transfruktozilaze nakon 15 sati inkubacije iznosila 65 %.
Ključne riječi
β-fruktofuranozidaza; pročišćavanje; steviozid i rebaudiozid A; strukturna pretvorba
Hrčak ID:
38102
URI
Datum izdavanja:
9.6.2009.
Posjeta: 2.563 *