Kratko priopćenje
Učinak primjene mikrovalne energije na kakvoću lišća biljke mate (Ilex paraguariensis St. Hil.)
Giovanna Cristina Ceni
; Institute of Chemistry – UFRJ, CT, Bloco A, Lab 641, BR-21941-909 Rio de Janeiro, RJ, Brazil
Eliana Maria Baldissera
; Department of Food Engineering, URI – Campus de Erechim, Av. Sete de Setembro, 1621, BR-99700-000 Erechim, RS, Brazil
Maristela dos Santos Primo
; Institute of Chemistry – UFRJ, CT, Bloco A, Lab 641, BR-21941-909 Rio de Janeiro, RJ, Brazil
Octávio Augusto Ceva Antunes
; Institute of Chemistry – UFRJ, CT, Bloco A, Lab 641, BR-21941-909 Rio de Janeiro, RJ, Brazil
Cláudio Dariva
; Institute of Research and Technology – ITP, PEP/NDTR-UNIT, BR-49031-490 Aracaju, SE, Brazil
José Vladimir de Oliveira
; Department of Food Engineering, URI – Campus de Erechim, Av. Sete de Setembro, 1621, BR-99700-000 Erechim, RS, Brazil
Débora de Oliveira
; Department of Food Engineering, URI – Campus de Erechim, Av. Sete de Setembro, 1621, BR-99700-000 Erechim, RS, Brazil
Sažetak
Polifenolna oksidaza i peroksidaza enzimi su koji uzrokuju posmeđivanje i gubitak kakvoće lišća biljke mate od kojih se pripravlja čaj. U radu je istražen učinak mikrovalne energije na aktivnost oksidaza, udjel vlage i boju lišća. Utvrđeno je da je polifenolna oksidaza inaktivirana mikrovalovima nakon 30 s obrade lišća biljaka, uzgojenih pri velikom i malom intenzitetu svjetlosti i da je aktivnost peroksidaze u lišću biljaka, uzgojenih pri velikom intenzitetu svjetlosti, smanjena za 60 % nakon 120 s. Udjel vlage potreban za daljnju preradu postignut je nakon 220 s izlaganja lišća biljke mate mikrovalnoj energiji. Mjerenjem parametara boje ustanovljeno je da lišće nakon obrade ima intenzivniju zelenu boju, te da se inhibicijom polifenolne oksidaze i peroksidaze sprečava posmeđivanje lišća biljke mate.
Ključne riječi
lišće biljke mate; mikrovalna energija; aktivnost oksidaza
Hrčak ID:
38117
URI
Datum izdavanja:
9.6.2009.
Posjeta: 2.279 *