Pregledni rad
Utjecaj mikotoksina na zdravlje i proizvodnost preživača
T. Mašek
Vlasta Šerman
Sažetak
Hrana onečišćena mikotoksinima predstavlja bitan problem za ljude i životinje. Mikotoksini su toksični metaboliti plijesni koji narušavaju zdravlje ljudi i životinja te dovode do znatnih ekonomskih gubitaka. S tog aspekta najznačajniji su: aflatoksini, ohratoksin, trihoteceni, zearalenon, fumonisini, patulin, tremorgeni toksini i ergot alkaloidi. Neke plijesni mogu proizvoditi više različitih toksina, a neke mikotoksine može proizvesti od više različitih vrsta plijesni. Krmiva se mogu zaraziti već na polju, tijekom žetve ili tijekom skladištenja. Mikotoksini imaju različite akutne ili kronične učinke i to ovisno o vrsti i rezistenciji pojedine životinje. Preživači su znatno otporniji na negativne učinke od monogastričnih životinja. Glavni razlog tome je razgradnja mikotoksina mikrobiotima buraga. Pri tome su protozoe bitnije u biodegradaciji nego bakterije. Ipak, pri dugotrajnoj konzumaciji hrane zaražene mikotoksinima i kod preživača su mogući poremećaji u proizvodnji, reprodukciji i rastu. Posebno značajan problem predstavlja mogućnost prijenosa mikotoksina i njihovih metabolita na ljude, putem jestivih životinjskih proizvoda. Najčešće istraživane vrste preživača su: tovna i mliječna goveda, ovce, koze i jeleni.
Ključne riječi
plijesni; mikotoksini; preživači; zdravlje; proizvodnost
Hrčak ID:
3633
URI
Datum izdavanja:
7.3.2006.
Posjeta: 6.102 *