Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Opis svojstava ekstra djevičanskog maslinovog ulja dobivenog iz raznih kultivara

Carlo M. Del
E. Ritelli
G. Procida
F. Murmura
A. Cichelli


Puni tekst: engleski pdf 360 Kb

str. 29-41

preuzimanja: 2.417

citiraj


Sažetak

Određivarije nekih manjih komponenata ekstra djevičanskog maslinovog ulja, naročito polifenolne frakcije pigmemta i mirisa, može doprinijeti svojstvima monovarijetetnih proizvoda: kvalitativna i kvalitativna procjena tih supstancija može zapravo doprinijeti valorizaciji tipičnosti te, istodobno omogućiti optimizaciju operativnih tehnika za vrijeme prerade i miješanja.
Analitičke tehnike, ovdje primijenjene za opis svojstava ekstra djevičanskog maslinovog ulja iz Abruzza i Istre pokazuju da kemijski sastav može popraviti vrijednost ovih tipičnih proizvoda. Ipak, potreban je dodatni program uzorkovanja da se dokaže tipični profil sas¬tava, što se može upotrijebiti kao "oznaka podrijetla".

Ključne riječi

ekstra djevičansko maslinovo ulje; kultivar

Hrčak ID:

3645

URI

https://hrcak.srce.hr/3645

Datum izdavanja:

5.3.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.813 *