Izvorni znanstveni članak
Opis svojstava ekstra djevičanskog maslinovog ulja dobivenog iz raznih kultivara
Carlo M. Del
E. Ritelli
G. Procida
F. Murmura
A. Cichelli
Sažetak
Određivarije nekih manjih komponenata ekstra djevičanskog maslinovog ulja, naročito polifenolne frakcije pigmemta i mirisa, može doprinijeti svojstvima monovarijetetnih proizvoda: kvalitativna i kvalitativna procjena tih supstancija može zapravo doprinijeti valorizaciji tipičnosti te, istodobno omogućiti optimizaciju operativnih tehnika za vrijeme prerade i miješanja.
Analitičke tehnike, ovdje primijenjene za opis svojstava ekstra djevičanskog maslinovog ulja iz Abruzza i Istre pokazuju da kemijski sastav može popraviti vrijednost ovih tipičnih proizvoda. Ipak, potreban je dodatni program uzorkovanja da se dokaže tipični profil sas¬tava, što se može upotrijebiti kao "oznaka podrijetla".
Ključne riječi
ekstra djevičansko maslinovo ulje; kultivar
Hrčak ID:
3645
URI
Datum izdavanja:
5.3.2006.
Posjeta: 3.813 *