Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Raznolikost faune vodenih kornjaša (Hydradephaga, Coleoptera) u privremenim lokvama u Parku prirode Lonjsko polje, Hrvatska

Martina TEMUNOVIĆ ; Zagreb, Hrvatska
Lucija ŠERIĆ JELASKA orcid id orcid.org/0000-0003-1840-7119 ; Zoologijski zavod Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Paula DURBEŠIĆ ; Zoologijski zavod Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Rooseveltov trg 6


Puni tekst: engleski pdf 374 Kb

str. 13-24

preuzimanja: 881

citiraj


Sažetak

Svrha ovog rada jest utvrditi raznolikost faune Hydradephaga u privremenim lokvama na Lonjskom polju i usporediti sastav i brojnost njihovih zajednica u odnosu na hidroperiod i zasjenjenost svake lokve okolnom vegetacijom.
Istraživanje je provedeno od svibnja do prosinca 2004. na šest različitih privremenih lokava na području Parka prirode Lonjsko polje. Uzorci su uzimani semikvantitativnom metodom poteza D-mrežicom. Uzorkovana je ukupno 341 jedinka i utvrđeno je 29 vrsta Hydradephaga. Najveći broj vrsta zabilježen je na lokvi Trebež, a 15 vrsta bilo je prisutno isključivo na toj lokvi.
Niti jedna vrsta nije zajednička svim lokvama. Utvrđeno je da vodeni kornjaši na istraživanom području preferiraju trajnije lokve s duljim hidroperiodom te otvorena i nezasjenjena staništa.

Ključne riječi

Vodeni kornjaši, Hydradephaga, Lonjsko polje, privremene lokve, hidroperiod, vodena staništa, poplavno područje

Hrčak ID:

39508

URI

https://hrcak.srce.hr/39508

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.501 *