Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

KOMBINIRANO DJELOVANJE BITURATA I EKSTRAKTA YUCCA SCHIDIGERI NA GASTROINTESTINALNI SUSTAV SVINJA OKO ODBIJANJA

Jose Luis Valverde Piedra ; Faculty of Veterinary Medicine, University of Life Sciences in Lublin, Lublin, Poland
S. E. Szymanczyk ; Faculty of Veterinary Medicine, University of Life Sciences in Lublin, Lublin, Poland
M. Kapica ; Faculty of Veterinary Medicine, University of Life Sciences in Lublin, Lublin, Poland
I. Puzio ; Faculty of Veterinary Medicine, University of Life Sciences in Lublin, Lublin, Poland
M. Pawlowska ; Faculty of Veterinary Medicine, University of Life Sciences in Lublin, Lublin, Poland
P. Michalowski ; Mifarmex Sp. z o.o., Nieporet, Poland


Puni tekst: engleski pdf 81 Kb

str. 11-18

preuzimanja: 1.079

citiraj


Sažetak

Nakon zabrane antibiotika kao promotora rasta, proizvodnja životinja u EU suočila se sa sve više poremećaja nakon odbijanja pa je predloženo nekoliko rješenja (acidifikatori, probiotici, biljni ekstrakti, kokteli enzima, itd.). Kratkolančane masne kiseline glavni su krajnji proizvod bakterijske fermentacije u stražnjem crijevu u monogastričnih životinja pa se mogu upotrijebiti za snabdijevanje energijom epitelnih stanica crijevne sluznice /mukoze. Stoga je cilj ovog rada bio testirati korisnost novog natrijevog biturata u mikrokapsuli i pripravka ekstrakta Yucca Schidigera (potiče rast dobročudnih bakterija, smanjuje amonijak) na performansu svinja i razvoj tankog crijeva u kritičnom razdoblju odbijanja. Mikrokapsule pomažu da se izbjegne oštećenje želuca i pruža bolju razdiobu spojeva duž tankog crijeva. Praščići na sisi, u dobi od 14 dana, bili su podijeljeni u dvije skupine, kontrolnu i skupinu s dodavanjem biturata. Kontrolni praščići dobivali su standardnu hranu s dodatkom acidifikatora/zakiseljivača u mikrokapsuli (0.03%). Praščići na bituratima dobivali su istu hranu i acidifikator/zakiseljivač s dodatkom biturata/yucca pripravka (0.03%). U dobi od 28 (odbijanje), 35 i 56 dana žrtvovano je 6 svinja iz svake skupine te je pregledan i izmjeren gastrointestinalni sustav. Početna tjelesna masa (14. dan) svinja iz kontrolne skupine bila je veća od mase svinja pokusne skupine ali 56. dan nije se značajno razlikovala (P=0.48). Relativne mase želuca i gušterače u pokusnoj skupini pokazale su tendenciju viših vrijednosti u svim razdobljima, a relativna masa tankog crijeva 35. dana bila je viša u usporedbi s kontrolnom skupinom. Stopa rasta svinja 35. dana znatno se smanjila u kontrolnoj skupini (P=0.007) ali ne u kontrolnoj skupini (P=0.058) u usporedbi s 31. danom. Mjere tankog crijeva pokazale su povećanu debljinu sluznice u svinja tretiranih bituratom. To se pripisuje povećanju dlačica i udubina (villi i crypt). U zaključku, naši su rezultati pokazali djelotvornost natrijevog biturata i ekstrakta Yucca Schidigeri u prevenciji problema odbijanja u svinja, međutim, potrebna su dalja istraživanja novih pripravaka.

Ključne riječi

dodaci hrani; kratkolančane masne kiseline; razvoj tankog crijeva; svinja

Hrčak ID:

39708

URI

https://hrcak.srce.hr/39708

Datum izdavanja:

6.5.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.926 *