Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Fizička i kemijska svojstva vodenog stupca i sedimenta na uzgajalištu lubina i komarči u srednjem Jadranu (uvala Maslinova)

Slavica Matijević ; Institut za oceanografiju i ribarstvo,
Grozdan Kušpilić ; Institut za oceanografiju i ribarstvo,
Mira Morović ; Institut za oceanografiju i ribarstvo,
Branka Grbec ; Institut za oceanografiju i ribarstvo,
Danijela Bogner ; Institut za oceanografiju i ribarstvo,
Sanda Skejić ; Institut za oceanografiju i ribarstvo,
Jere Veža ; Institut za oceanografiju i ribarstvo,


Puni tekst: engleski pdf 924 Kb

str. 59-76

preuzimanja: 1.694

citiraj


Sažetak

Na uzgajalištu lubina i komarči u srednjem Jadranu, uvala Maslinova (otok Brač), su tijekom 2001-2006 istraživane fizikalne i kemijske osobine vodenog stupca i sedimenta. Mjerenja i uzorkovanja su provedena na postajama unutar uzgajališta kao i na referentnoj postaji udaljenoj približno 1 km od uzgajališta. U vodenom stupcu su ispitivani: temperatura, salinitet, prozirnost, koncentracija suspendirane tvari, zasićenje kisikom i koncentracija hranjivih soli. U sedimentu su istraživani: granulometrijski sastav, redoks potencijal, sadržaj organskog ugljika i ukupnog dušika, koncentracija organskog i anorganskog fosfora, kao i koncentracija različitih oblika anorganskog fosfora (fosfor vezan u biogenom, autigenom i detritusnom apatitu, i fosfor vezan na okside i hidrokside željeza).
Prozirnost u vodenom stupcu je na svim postajama bila u skladu sa sezonskim oscilacijama, iako stalna niža prozirnost na postajama u uzgajalištu u odnosu na referentnu postaju upućuje na izvjesni utjecaj rada uzgajališta na ovaj parametar. Utjecaj na kemijske parametre je bio blago izražen u površinskom i srednjem sloju vodenog stupca kroz manjak kisika i povišene koncentracije otopljenog anorganskog dušika, ortofosfata i uree koje su rezultat ekskrecije riba i razgradnje njihovih metaboličkih produkata.
Koncentracija anorganskog fosfora u sedimentu je bila povišena ispod kaveza u usporedbi sa referentnom postajom, dok je organski fosfor bio u rasponu koncentracija uobičajenih za sediment srednjega Jadrana. Sekvencijalna analiza anorganskih vrsta fosfora pokazala je povišeni udio fosfora vezanog u biogenom apatitu i smanjeni udio fosfora u detritusnom apatitu na postajama uzgajališta u odnosu na referentnu postaju kao izravni utjecaj rada uzgajališta. Redoks potencijal sedimenta, granulometrijski sastav, udio organske tvari i karbonata, te organskog ugljika i ukupnog dušika su bili u rasponima vrijednosti za "prirodni" sediment srednjeg Jadrana.

Ključne riječi

uzgajalište riba; vodeni stupac; sediment; redoks potencijal; fosfor; organska tvar; Jadransko more

Hrčak ID:

40342

URI

https://hrcak.srce.hr/40342

Datum izdavanja:

1.7.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.967 *