Skoči na glavni sadržaj

Recenzija, Prikaz slučaja

Međunarodni sustav odgovornosti i naknade štete zbog onečišćenja mora uljem (autorica: D. Ćorić) (Zagreb, HAZU.Jadranski zavod, 2002.) : [prikaz knjige]

Jasenko Marin ; Jadranski zavod HAZU, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 69 Kb

str. 298-301

preuzimanja: 475

citiraj


Sažetak

Autorica analizira složen međunarodni sustav odgovornosti i naknade šteta koji je na snazi u više od 120 država svijeta, proučava specifična obilježja američkog sustava odgovornosti i uspoređuje usklađenost hrvatskog zakonodavstva s općeprihvaćenim međunarodnim standardima.
Knjiga ima 7 odjeljaka: Uvodne napomene ; Međunarodni sustav odgovornosti za štetu zbog onečišćenja mora uljem ; Izmjene sustava odgovornosti utvrđenog Konvencijom o odgovornosti (iz 1969.) i Konvencijom o Fondu (1971.) ; Američki zakon o onečišćenju uljem (1889.) ; Priznavanje i procjena zahtjeva za naknadu štete zbog onečišćenja mora uljem ; Sustav odgovornosti i naknade štete zbog onečišćenja mora uljem u RH ; Završna razmatranja.
U prilogu su cjeloviti tekstovi (engleski izvornici i hrvatski prijevodi) važnih međunarodnih dokumenata koji se odnose na odgovornost i naknadu štete zbog onečišćenja mora uljem.

Ključne riječi

prikaz knjige; onečišćenje mora uljem - odgovornost;

Hrčak ID:

42012

URI

https://hrcak.srce.hr/42012

Datum izdavanja:

1.12.2003.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.193 *