Izvorni znanstveni članak
RAZLIKE U HRANIDBENOM SASTAVU MESA ŠEST VRSTA PERNATE DIVLJAČI
Pavel Suchý
; Fakultet za veterinarsku higijenu i ekolgoju, Veterinarsko i farmaceutsko sveučilište Brno, Češka republika
Nora Mas
; Veterinaski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
F. Vitula
; Fakultet za veterinarsku higijenu i ekolgoju, Veterinarsko i farmaceutsko sveučilište Brno, Češka republika
Eva Strakova
; Fakultet za veterinarsku higijenu i ekolgoju, Veterinarsko i farmaceutsko sveučilište Brno, Češka republika
Vlasta Šerman
; Veterinaski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
L. Steinhauser
V. Večerek
; Fakultet za veterinarsku higijenu i ekolgoju, Veterinarsko i farmaceutsko sveučilište Brno, Češka republika
Sažetak
Na temelju analize mišićne mase prsa i bataka šest vrsta pernate divljači (divlji puran / Meleagris gallopavo, biserke / Numida meleagris, jarebice kamenjarke-čukare / Alectoris chucar, japanske prepelice / Coturnix japonica, običnog fazana / Phasianus colchicus i trčke skvržulje / Perdix perdix) može se zaključiti da je njihovo meso vrlo kvalitetno za prehranu ljudi. Zbog visokog sadržaja bjelančevina i niskog sadržaja masti posebno je kvalitetno meso čukare, biserke i običnog fazana. Mišićna masa, kao što proizlazi iz rezultata analiza, predstavlja i značajan izvor mineralnih tvari, posebice kalcija (Ca), fosfora (P) i magnezija (Mg). Rezultati analiza ukazali su na značajnu razliku u nutritivnoj vrijednosti mišićne mase prsa i bataka. Razlika je uzrokovana znatno višim sadržajem bjelančevina, nižim sadržajem masti i većom količinom ukupnih minerala (pepela) u prsnom mišićju u odnosu na mišiće bataka. Kod mišićne mase prsa utvrđen je veći sadržaj Mg, pa i P (osim čukare). Sadržaj Ca međutim, bio je ovisan više o vrsti pernate divljači nego o anatomskom porijeklu mišićne mase.
Ključne riječi
kemizam mesa; divlji puran; biserka; čukara; japanska prepelica; obični fazan; trčka skvržulja
Hrčak ID:
43086
URI
Datum izdavanja:
10.7.2009.
Posjeta: 2.020 *