Izvorni znanstveni članak
UTJECAJ UPARAVANJA NA FIZIKALNA SVOJSTVA ZRNA KUKURUZA
Ana Matin
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Tajana Krička
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Vanja Jurišić
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Neven Voća
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Tea Brlek Savić
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Nikola Bilandžija
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Sažetak
Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj procesa uparavanja kao hidrotermičke dorade i sušenja na dimenzije zrna kukuruza (dužina, širina i debljina). Istraživanja su provedena tijekom tri vegetacijske sezone (2002., 2003. i 2004. godina) na hibridima Bc 4982, Bc 462, Bc Jumbo, Florencia i Stefania uzgojenih na niskoj i visokoj razini agrotehnike. Navedeni hibridi su nakon berbe podvrgnuti procesu uparivanja (0,5 bara u vremenu od 10 minuta) nakon čega su sušeni i to na četiri temperature (70 °C, 90 °C, 110 °C, 130 °C). Uz dimenzije utvrđena su i fizikalna svojstva gustoća, volumen i sferičnost zrna kukuruza. Dobiveni rezultati pokazuju da postoje značajne razlike u dimenzijama zrna kukuruza prije i nakon procesa uparavanja kao i između uzoraka tretiranih različitim temperaturama sušenja.
Ključne riječi
uparavanje; zrno kukuruza; agrotehnika; dimenzije; gustoća; volumen; sferičnost
Hrčak ID:
43090
URI
Datum izdavanja:
10.7.2009.
Posjeta: 2.095 *