Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

NEPODNOŠLJIVA LAKOĆA METAFORE I NJEZIN DISKRETNI ŠARM

Michal Buchowski


Puni tekst: hrvatski pdf 87 Kb

str. 24-24

preuzimanja: 230

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 1.705 Kb

str. 9-23

preuzimanja: 511

citiraj


Sažetak

U raščlambi suvremenih društvenih, kulturnih i gospodarskih procesa u postkomunističkome svijetu, osobito u Poljskoj, Češkoj i drugim srednjoeuropskim zemljama autor primjenjuje metafore dobro poznate u etnologiji i antropologiji (unutar teorije o obredima prijelaza).
Kako se van Gennepova i Turnerova teorija temelje na istraživanjima plemenskih društava i rituala, Buchowski temeljito propituje doseg metafora obreda separacije, liminalnosti i agregacije, da bi provjerio mogućnost primjene spomenutih teorija u proučavanju suvremene svakodnevice na razini cijelih nacija. U tom se poslu osvrće na rad znamenitoga poljskog kulturologa Zvgmunta Bajjmana, koji se u jednom svom članku bavi sudbinom društava u poslijekomunističkom razdoblju.
Razvijajući svoju analizu između priklanjanja "diskretnom šarmu metafore" i skepse spram vjerodostojnosti znanstvenih modela i znanstvenih prognoza u odnosu na njihovo ostvarenje u praksi, Buchowski je napisao zanimljiv i posve izvoran tekst, koji i hrvatskoga čitatelja - etnologa može potaknuti na sličnu analizu i slična propitivanja hrvatskoga materijala.

Ključne riječi

Hrčak ID:

43356

URI

https://hrcak.srce.hr/43356

Datum izdavanja:

18.4.1996.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.351 *