Poljoprivreda, Vol. 15 No. 2, 2009.
Izvorni znanstveni članak
ODNOSI MEĐU ŠEST MIKROELEMENATA U ZRNU PROCIJENJENIH U POPULACIJI KUKURUZA
Domagoj Šimić
; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska
Zvonimir Zdunić
; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska
Antun Jambrović
; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska
Tatjana Ledenčan
; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska
Ivan Brkić
; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska
Vinko Duvnjak
; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska
Vlado Kovačević
; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J.J.Strossmayer u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Sažetak
Iako mikroelementi imaju važnu fiziološku ulogu kod životinja i ljudi, malo je objavljenih radova o odnosima među njima u zrnu žitarica. Cilj ovoga rada je bio odrediti odnose među koncentracijama bora (B), bakra (Cu), željeza (Fe), mangana (Mn), molibdena (Mo) i cinka (Zn) izmjerenih induktivno spregnutom plazmom – optičkom emisijskom spektrometrijom (ICP-OES) u suhom zrnu 297 genotipova jedne populacije kukuruza tijekom dvije vegetacijske godine. Korelacijski koeficijenti su ukazali na slabu, ali pozitivnu povezanost pojedinih koncentracija mikrohraniva u obje godine. Analiza glavnih komponenata je otkrila da odnosi među mikrohranivima nisu isti kroz godine, ukazujući važnost okoline. Međutim, uočena je bliska povezanost između Cu i Fe, i u nešto manjoj mjeri između B i Mo. Mn je dosljedno najslabije povezano mikrohranivo s drugima. Naši rezultati ukazuju na mogućnost istovremenog poboljšanja koncentracije nekoliko mikrohraniva u zrnu kukuruza, iako bi napredak bio dosta spor.
Ključne riječi
zrno; kukuruz; mikrohraniva; analiza glavnih komponenata
Hrčak ID:
44529
URI
Datum izdavanja:
11.12.2009.
Posjeta: 2.917 *