Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

ODNOSI MEĐU ŠEST MIKROELEMENATA U ZRNU PROCIJENJENIH U POPULACIJI KUKURUZA

Domagoj Šimić ; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska
Zvonimir Zdunić ; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska
Antun Jambrović ; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska
Tatjana Ledenčan ; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska
Ivan Brkić ; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska
Vinko Duvnjak ; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska
Vlado Kovačević ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J.J.Strossmayer u Osijeku, Osijek, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 197 Kb

str. 15-19

preuzimanja: 1.625

citiraj


Sažetak

Iako mikroelementi imaju važnu fiziološku ulogu kod životinja i ljudi, malo je objavljenih radova o odnosima među njima u zrnu žitarica. Cilj ovoga rada je bio odrediti odnose među koncentracijama bora (B), bakra (Cu), željeza (Fe), mangana (Mn), molibdena (Mo) i cinka (Zn) izmjerenih induktivno spregnutom plazmom – optičkom emisijskom spektrometrijom (ICP-OES) u suhom zrnu 297 genotipova jedne populacije kukuruza tijekom dvije vegetacijske godine. Korelacijski koeficijenti su ukazali na slabu, ali pozitivnu povezanost pojedinih koncentracija mikrohraniva u obje godine. Analiza glavnih komponenata je otkrila da odnosi među mikrohranivima nisu isti kroz godine, ukazujući važnost okoline. Međutim, uočena je bliska povezanost između Cu i Fe, i u nešto manjoj mjeri između B i Mo. Mn je dosljedno najslabije povezano mikrohranivo s drugima. Naši rezultati ukazuju na mogućnost istovremenog poboljšanja koncentracije nekoliko mikrohraniva u zrnu kukuruza, iako bi napredak bio dosta spor.

Ključne riječi

zrno; kukuruz; mikrohraniva; analiza glavnih komponenata

Hrčak ID:

44529

URI

https://hrcak.srce.hr/44529

Datum izdavanja:

11.12.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.446 *