Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj CEFTA sporazuma na vanjskotrgovinsku razmjenu poljoprivrednih proizvoda u Bosni i Hercegovini

Ferhat Ćejvanović ; Ekonomski fakultet Univerziteta u Tuzli
Kadrija Hodžić ; Ekonomski fakultet Tuzla
Lejla Terzić ; Ekonomski fakultet Brčko


Puni tekst: hrvatski doc 289 Kb

str. 10-19

preuzimanja: 1.786

citiraj


Sažetak

Agrarna politika u Bosni i Hercegovini mora se uklapati u opće globalne procese liberalizacije trgovine koji se odvijaju u dva osnovna smjera: višestrana liberalizacija i dvostrani ugovori o liberalizaciji. Osnovni okvir za višestranu liberalizaciju je Svjetska trgovinska organizacija (WTO). Od početka 90-ih godina dvadesetog stoljeća posebno se intenzivno odvijaju procesi regionalnih liberalizacija trgovine na svim kontinentima. Poljoprivreda ima i nadalje posebno mjesto u tim procesima s obzirom na najčešće ograničene domete u liberelizaciji poljoprivrednim proizvodima, za razliku od nepoljoprivrednih, gdje se u pravilu ukidaju sve carinske barijere.
U prosincu 2006. godine u Bukureštu je potpisan sporazum o izmjeni i pristupanju centralnoevropskom sporazumu o slobodnoj trgovini (CEFTA) i Bosna i Hercegovina je potpisnica tog sporazuma.
Sporazum je podlijegao ratifikaciji, prihvatanju ili odobrenju sukladno sa zahtjevima predviđenim domaćim zakonodavstvom. Instrumenti ratifikacije, prihvatanja ili odobrenja su deponovani kod Depozitara. Sporazum je stupio na snagu u drugoj polovici 2007. godine.
Prema tome, osnovni cilj ovog rada je sagledati i anlaizirati učinke CEFTA sporazuma na vanjskotrgovinsku razmjenu Bosne i Hercegovine s članicama CEFTA sporazuma.

Ključne riječi

Agrarna politika; CEFTA; BiH; carine; vanjskotrgovinska razmjena; WTO

Hrčak ID:

44532

URI

https://hrcak.srce.hr/44532

Datum izdavanja:

15.12.2009.

Posjeta: 4.298 *