Stručni rad
Tradicionalni turski mliječni deserti
Arzu Akpinar-Bayizit
; Uludag University, Department of Food Engineering, 16059 Gorukle, Bursa, Turkey
Tulay Ozcan
Lutfiye Yilmaz-Ersan
Sažetak
Tradicionalna hrana odraz je kulturalnog naslijeđa te utječe na životne navike. Kultura se može promatrati kao sustav socijalno prenešenih okvira ponašanja koja karakteriziraju pojedinu grupaciju. Usprkos globalizaciji, postoje ključni elementi koji točno mogu procijeniti prehrambene navike populacije te kako su one tijekom vremena nastale. U Turskoj, obrok s obitelji ili s prijateljima tradicionalno završava desertom, što je dokaz gostoljubivosti domaćina ili ljubavi domaćice prema njenoj obitelji, s obzirom da su deserti važni element turske kuhinje. Međutim, svjesnost o važnosti zdrave prehrane zbog značajnih promjena u načinu življenja i prehrambenim navikama, povećala je interes za tradicionalnom hranom s mogućim zdravstvenim pogodnostima uz smanjenje konzumacije deserata. Mliječni deserti obilato se konzumiraju zbog njihove nutritivne vrijednosti ali i senzorskih karakteristika. Neki od tradicionalnih mliječnih deserata su Mustafakemalpasa, Gullac, Kazandibi, Hosmerim i Tavukgogsu, koji se uglavnom pripremaju od mlijeka ili svježeg sira, a njihov postupak izrade objašnjava se u ovom radu.
Ključne riječi
Hrčak ID:
45062
URI
Datum izdavanja:
10.12.2009.
Posjeta: 4.654 *