Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Tradicionalni turski mliječni deserti

Arzu Akpinar-Bayizit ; Uludag University, Department of Food Engineering, 16059 Gorukle, Bursa, Turkey
Tulay Ozcan
Lutfiye Yilmaz-Ersan


Puni tekst: engleski pdf 464 Kb

verzije

str. 349-355

preuzimanja: 2.320

citiraj


Sažetak

Tradicionalna hrana odraz je kulturalnog naslijeđa te utječe na životne navike. Kultura se može promatrati kao sustav socijalno prenešenih okvira ponašanja koja karakteriziraju pojedinu grupaciju. Usprkos globalizaciji, postoje ključni elementi koji točno mogu procijeniti prehrambene navike populacije te kako su one tijekom vremena nastale. U Turskoj, obrok s obitelji ili s prijateljima tradicionalno završava desertom, što je dokaz gostoljubivosti domaćina ili ljubavi domaćice prema njenoj obitelji, s obzirom da su deserti važni element turske kuhinje. Međutim, svjesnost o važnosti zdrave prehrane zbog značajnih promjena u načinu življenja i prehrambenim navikama, povećala je interes za tradicionalnom hranom s mogućim zdravstvenim pogodnostima uz smanjenje konzumacije deserata. Mliječni deserti obilato se konzumiraju zbog njihove nutritivne vrijednosti ali i senzorskih karakteristika. Neki od tradicionalnih mliječnih deserata su Mustafakemalpasa, Gullac, Kazandibi, Hosmerim i Tavukgogsu, koji se uglavnom pripremaju od mlijeka ili svježeg sira, a njihov postupak izrade objašnjava se u ovom radu.

Ključne riječi

tradicionalni desert; mlijeko

Hrčak ID:

45062

URI

https://hrcak.srce.hr/45062

Datum izdavanja:

10.12.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.040 *