Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

UKLJUČIVANJE KORISNIKA USLUGA U IZOBRAZBU U SOCIJALNOM RADU: MAKEDONSKA PERSPEKTIVA

Suzana Bornarova ; Filozofski fakultet, Institu za socijalni rad i socijalnu politiku, Univerzitet u Skopju, Skopje, Makedonija


Puni tekst: hrvatski pdf 131 Kb

str. 259-278

preuzimanja: 729

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 135 Kb

str. 279-298

preuzimanja: 789

citiraj


Sažetak

Uključivanje korisnika usluga u izobrazbu i obuku socijalnih radnika nalazi se na važnijem mjestu u politikama i praksama razvijenih zemalja nego ikada prije. Institucije visokog obrazovanja koje vode ove programe imaju obvezu uključiti korisnike usluga kao sudionike u sve dijelove izrade i izvedbe programa. Iskustva u području uključenosti korisnika u izobrazbu u socijalnom radu u tranzicijskim zemljama kao što je Makedonija zaostaju za ovime. Ovaj članak razmatra modalitete, načela i koristi uključivanja korisnika usluga u izobrazbu u socijalnom radu na temelju anglosaksonskih iskustava i referira se na njihovu primjenjivost unutar makedonskog konteksta gdje god je to relevantno.

Prvenstveno je usmjeren na modalitete u kojima se uključivanje korisnika može odviti: poučavanje i učenje, praktični zadaci, razvoj kurikuluma, studentske procjene, planiranje vođenja i evaluacije kolegija, itd. Nadalje, ukratko istražuje temeljne principe, kao i pitanja vezana uz planiranje sudjelovanja i plaćanja, imajući na umu da je aktivno promicanje i održavanje sudjelovanja korisnika u izobrazbi u socijalnom radu proces kojem je potrebno vrijeme da bi se učinkovito razvio. Također se pojašnjavaju i koristi uključivanja za nastavno osoblje, korisnike usluga i studente. Konačno, članak naglašava buduće uvjete za uključivanje korisnika, kao što su poboljšavanje umreženosti i baze znanja korisnika usluga te ističe na koji bi način sveučilište, vlade i udruge korisnika usluga mogli doprinijeti ovom razvoju.

Ključne riječi

sudjelovanje korisnika socijalne skrbi; znanje korisnika; izobrazba u socijalnom radu

Hrčak ID:

46331

URI

https://hrcak.srce.hr/46331

Datum izdavanja:

20.12.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.367 *