Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Rezultati primjene zeolita u tovu svinja na dubokoj stelji

Vladimir Margeta
Gordana Kralik


Puni tekst: hrvatski pdf 129 Kb

str. 69-75

preuzimanja: 892

citiraj


Sažetak

Istraživanje je provedeno na 120 svinja četveropasminskih križanaca oba spola, držanih na dubokoj stelji. Svinje su bile podijeljene u 4 skupine. Prva skupina bila je kontrolna, 2. i 3. skupina dobivale su u obroku prirodni zeolit Anivital (2,5% i 5%), dok je kod 4. skupine po stelji posipan zeolit Aromavital u količini od 3,5 kg/m2 obora. Tijekom provedbe istraživanja obavljena su mikroklimatska mjerenja, kao i mjerenja proizvodnih svojstava tovnih svinja. Po završetku tova svinje su zaklane, a na liniji klanja utvrđena su svojstva kakvoće svinjskih trupova i mesa. Svinje koje su dobivale Anivital u obroku imale su statistički značajno veće (P < 0,05) završne tjelesne mase, veće priraste, nižu konverziju i veću konzumaciju hrane u odnosu na kontrolnu skupinu svinja. Svinje kontrolne skupine imale su najveći udjel mišićnog tkiva u polovicama. Rezultati mikroklimatskih mjerenja pokazuju da su najpovoljniji mikroklimatski uvjeti utvrđeni kod 4. skupine svinja, kod koje je dodavan Aromavital, dok su najlošiji uvjeti bili kod kontrolne skupine. Može se zaključiti da dodatak Anivitala u obroke svinja povoljno utječe na poboljšanje nekih proizvodnih svojstava tovnih svinja. Isto tako, posipanjem Aromavitala po stelji u značajnoj se mjeri poboljšavaju mikroklimatski uvjeti u tovilištu.

Ključne riječi

svinje; tov; duboka stelja; anivital; aromavital; mikroklimatski pokazatelji

Hrčak ID:

4493

URI

https://hrcak.srce.hr/4493

Datum izdavanja:

1.6.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.024 *