Izvorni znanstveni članak
Utjecaj zeolita na tovna i klaonička svojstva svinja
Draženka Gutzmirtl
Gordana Kralik
Vladimir Margeta
Zoran Škrtić
Danica Hanžek
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj dodatka prirodnog zeolita u hrani, Anivitala-SPS, na potencijal rasta i razvoja, konverziju hrane, klaonička svojstva i na zdravlje svinja. Istraživanje je provedeno na tovljenicima tropasminskim križancima između velikog jorkšira (VJ) i njemačkog landrasa (NjL) s majčine strane i pietrena (P) kao terminalne nerastovske pasmine. Svinje su bile razvrstane u tri skupine koje su se međusobno razlikovale prema sastavu smjesa koje su dobivale tijekom pokusa. U smjesi ST1 za svinje iz skupine P1 dodano je 3% Anivitala-SPS, dok je za svinje iz skupine P2 dodano 3% Anivitala-SPS, uz dodatak 1,4% masti. U smjesi ST2 za svinje iz skupine P1 dodano je 6% Anivitala-SPS, a za svinje iz skupine P2 smjesi je dodano 6% Anivitala-SPS i 3% masti. Tijekom pokusa provedena su kontrolna vaganja, a podaci dobiveni vaganjem svinja korišteni su za izračun prosječnih dnevnih i ukupnih prirasta tijekom tova. Na kraju prvog kontrolnog razdoblja (45. dan) skupine svinja P1 i P2 bile su statistički vrlo visoko značajno teže (P<0,001) od kontrolne skupine. Na kraju tova nisu utvrđene statistički značajne (P>0,05) razlike između skupina. Prosječni dnevni prirasti razlikovali su se statistički vrlo visoko značajno (P<0,001) također na kraju prvog razdoblja tova, a statistički značajno (P=0,03) uzimajući u obzir cijelo trajanje tova. Pretvorba hranjivih tvari u kg prirasta bila je bolja za 8,02% kod P1 skupine, odnosno 4,94% kod P2 skupine svinja, u odnosu na kontrolnu skupinu. Dodavanje Anivitala-SPS u smjese nije utjecalo (P>0,05) na bitna kvalitativna svojstva svinjskih polovica.
Ključne riječi
svinja; zeolit; Anivital; tovna i klaonička svojstva
Hrčak ID:
4500
URI
Datum izdavanja:
10.7.2006.
Posjeta: 2.116 *