Prethodno priopćenje
Sadržaj ulja u plodu vodećih autohtonih sorta masline u Istri
Barbara Sladonja
Karolina Brkić
Marina Radulović
I. Lukić
Elvino Šetić
Marin Krapac
Sažetak
Sadržaj ulja u plodu masline najvažniji je čimbenik koji određuje ekonomsku vrijednost pojedine sorte i jedan od kriterija za određivanje stupnja zrelosti ploda, odnosno karakterizaciju sorte. Određena je količina ulja u plodu vodećih autohtonih sorti maslina u Istri, tijekom 2004. i 2005. godine, pomoću Soxtec aparata. Dobiveni podaci u zasebnim godinama upućuju na povezanost sadržaja ulja sa sortom, no njihova varijabilnost između dvije godine za pojedinu sortu ukazuje na značajan utjecaj vanjskih čimbenika. Dobiveni rezultati variraju između 21 i 48% ulja u odnosu na suhu tvar ploda, što ukazuje na značajan ekonomski potencijal ovih sorti.
Ključne riječi
maslina; sadržaj ulja; Soxtec, sorta; karakterizacija
Hrčak ID:
4508
URI
Datum izdavanja:
10.7.2006.
Posjeta: 3.638 *