Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Andrija Mladinić i Mihovil Anđelo Filiberi – časnici postrojbe Croati a Cavallo (iz društvene i vojne povijesti Dalmacije u XVIII. stoljeću)

Lovorka Čoralić orcid id orcid.org/0000-0002-9333-7221 ; Hrvatski institut za povijest
Maja Katušić ; Hrvatski institut za povijest


Puni tekst: hrvatski pdf 218 Kb

str. 247-265

preuzimanja: 1.500

citiraj


Sažetak

U uvodnome dijelu rada iznose se opći podaci o hrvatskim postrojbama i časnicima u mletačkoj vojnoj službi tijekom ranoga novog vijeka pri čemu je težište istraživanja upravljeno na elitnu konjaničku jedinicu (Croati a Cavallo). Na osnovi gradiva iz Državnoga arhiva u Zadru (fondovi: Spisi zadarskih bilježnika, Spisi generalnih providura), Državnoga arhiva u Mlecima (fond: Inquisitori sopra l’amministrazione dei pubblici ruoli: Cavalleria Croati) te Hrvatskoga državnog arhiva u Zagrebu (Matične knjige umrlih župe Sv. Stošije u Zadru) raščlanjuju se podaci iz životopisa poručnika Andrije Mladinića i kapetana hrvatske konjaničke postrojbe Mihovila Anđela Filiberija. Težište istraživanja upravljeno je na njihove oporučne spise i inventar imovine pohranjene u Državnome arhivu u Zadru.

Ključne riječi

Dalmacija; Zadar; Mletačka Republika; vojna povijest; društvena povijest; rani novi vijek; Andrija Mladinić; Mihovil Anđelo Filiberi

Hrčak ID:

47989

URI

https://hrcak.srce.hr/47989

Datum izdavanja:

28.12.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.500 *