Pregledni rad
Nutritivna i zdravstvena vrijednost fermentiranih mlijeka
Milna Tudor
orcid.org/0000-0001-8162-8390
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Jasmina Havranek
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Sažetak
Fermentirana mlijeka danas čine najpopularniju skupinu funkcionalne hrane. U radu je prikazana nutritivna vrijednost fermentiranih mlijeka
te njihov pozitivan učinak na zdravlje čovjeka što uključuje poboljšanje metabolizma laktoze, prevenciju i terapiju dijareje i urogenitalnih infekcija, prevenciju krvožilnih bolesti, osteoporoze i tumora te održavanje optimalne tjelesne mase. Nutritivna vrijednost fermentiranih mlijeka prvenstveno ovisi o nutritivnoj vrijednosti mlijeka kao sirovine te primjenjenoj mikrobnoj kulturi. No njihova nutritivna vrijednost, a time i zdravstvena svojstva mogu se povećati dodatkom probiotičkih mikroorganizama, mlijeka u prahu, sirutke u prahu, voćnih dodataka, vlakana ili vitamina.
Ključne riječi
fermentirana mlijeka; nutritivna i zdravstvena vrijednost
Hrčak ID:
49963
URI
Datum izdavanja:
30.12.2009.
Posjeta: 3.167 *