Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Nutritivna i zdravstvena vrijednost fermentiranih mlijeka

Milna Tudor orcid id orcid.org/0000-0001-8162-8390 ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Jasmina Havranek ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 317 Kb

str. 85-91

preuzimanja: 1.167

citiraj


Sažetak

Fermentirana mlijeka danas čine najpopularniju skupinu funkcionalne hrane. U radu je prikazana nutritivna vrijednost fermentiranih mlijeka
te njihov pozitivan učinak na zdravlje čovjeka što uključuje poboljšanje metabolizma laktoze, prevenciju i terapiju dijareje i urogenitalnih infekcija, prevenciju krvožilnih bolesti, osteoporoze i tumora te održavanje optimalne tjelesne mase. Nutritivna vrijednost fermentiranih mlijeka prvenstveno ovisi o nutritivnoj vrijednosti mlijeka kao sirovine te primjenjenoj mikrobnoj kulturi. No njihova nutritivna vrijednost, a time i zdravstvena svojstva mogu se povećati dodatkom probiotičkih mikroorganizama, mlijeka u prahu, sirutke u prahu, voćnih dodataka, vlakana ili vitamina.

Ključne riječi

fermentirana mlijeka; nutritivna i zdravstvena vrijednost

Hrčak ID:

49963

URI

https://hrcak.srce.hr/49963

Datum izdavanja:

30.12.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.167 *