Stručni rad
Ovca kao proizvođač mlijeka
Ivan Šmalcelj
; Hrvatska mljekarska udruga, Ilica 31/III, 10000 Zagreb
Sažetak
Na našim su tržištima česti proizvodi od ovčjeg mlijeka. U prvom su to redu razne vrste sireva (travnički odnosno vlašićki, somborski, paški, pa rjeđe i livanjski itd.). U većini naših krajeva ovce se uzgajaju ponajviše za ljetnu mužnju, a usto se još od njih dobiva i dragocjena vuna i meso. Da je mlijeko bitan proizvod našeg ovčarstva, vidimo i po tome što je kod vrlo malenog broja sojeva naših ovaca poboljšana proizvodnja vune, a slično bi se moglo reći i o kvaliteti mesa. No uzmemo li na um važnost vune u svjetskoj privredi, to nam se i nehotice nameće pitanje ne bi li se na račun smanjivanja proizvodnje mlijeka mogla pojačati proizvodnja vune, a ujedno poboljšati i njena kvaliteta.
Ključne riječi
Hrčak ID:
50336
URI
Datum izdavanja:
12.4.1952.
Posjeta: 1.523 *