Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj parenja na lomljenje oraha (Juglans regia L.)

R. Bernik ; Biotechnical Faculty, Department of Agronomy, Ljubljana, Slovenia
D. Stajnko ; Faculty of Agriculture and Life Sciences, Hoče, Slovenia
M. Lakota ; Faculty of Agriculture and Life Sciences, Hoče, Slovenia


Puni tekst: engleski pdf 1.608 Kb

str. 15-26

preuzimanja: 1.502

citiraj


Sažetak

U pokusu usporedbe morfoloških i fizikalnih svojstava ploda oraha (Juglans regia L.) sorte 'Franquette' proučavan je utjecaj parenja vručom parom na potrebnu silu za deformaciju (lomljenje) ploda te potrebnu energiju za lom ljuske ploda pomoću centrifugalnog stroja za lomljenja. Maksimalna sila (248,04 N) za lomljenje oraha
izmjerena je kod 5 minuta parenih uzoraka, a najmanja kod 15 minuta parenja (171,35 N). Najmanja deformacija (1,3 mm) izmjerena je kod lomljenja suhih oraha, a najveća kod 15 minuta parenih (4,15 mm). Najveći dio celih jezgri (74,62 %), dobiven je kod
lomljenja 15 minuta parenih oraha a najmanji kod 0 minuta parenja (28,47 %.).

Ključne riječi

orah; vruća para; jezgro; fizikalna svojstva; centrifugalna drobilica

Hrčak ID:

50633

URI

https://hrcak.srce.hr/50633

Datum izdavanja:

29.1.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.925 *