Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

MIKROSKOPSKA IDENTIFIKACIJA ŽIVOTINJSKIH TKIVA U KRMIVIMA I KRMNIM SMJESAMA

Manuela Zadravec ; Hrvatski veterinarski institut Zagreb, Zagreb, Hrvatska
Vesna Jaki ; HVI - Veterinarski zavod Križevci, Križevci, Hrvatska
M. Mitak ; Hrvatski veterinarski institut Zagreb, Zagreb, Hrvatska
D. Majnarić ; HVI - Veterinarski zavod Križevci, Križevci, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 125 Kb

str. 179-186

preuzimanja: 197

citiraj


Sažetak

Životinjske bjelančevine, dobiveni od termički obrađenih životinjskih nusproizvoda podrijetlom od kopnenih sisavaca, peradi ili riba, zbog svoje hranjive vrijednosti, često se koriste kao dodatak krmnim smjesama. Sitne strukture nekih organa vidljive su mikroskopski pod različitim povećanjima. Mikroskopski u krmivima možemo identificirati dijelove kosti, mišića, hrskavice, dlake, perje, ljuske od jaja, riblje ljuske i ligamente. Dijelove mekih tkiva i kože najčešće ne možemo identificirati zbog termičke obrade u kafilerijama. Uvođenje mikroskopske metode u rutinsku laboratorijsku pretragu za
identifikaciju životinjskih tkiva u krmivima, nužna je zbog bolesti goveđe spongiformne encefalopatije (GSE) i njene povezanosti s uporabom i hranidbom životinja životinjskim bjelančevinama.

Ključne riječi

životinjske bjelančevine; krmiva; mikroskopska pretraga; GSE

Hrčak ID:

50759

URI

https://hrcak.srce.hr/50759

Datum izdavanja:

25.9.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 783 *