Izvorni znanstveni članak
DJELOVANJE BAKTERIJSKOG CJEPIVA HOMOFERMENTACIJSKE MLIJEČNE KISELINE NA FERMENTACIJU I AEROBNU STABILNOST KUKURUZNE SILAŽE NAKNADNE SJETVE
Levent Coskuntuna
; Namik Kemal University Agricultural Faculty of Tekirdag, Tekirdag, Turkey
Fisun Koc
M. L. Ozduven
C. Polat
Sažetak
Svrha rada je bila utvrditi djelovanje bakterijskog cjepiva homofermentacijske mliječne kiseline na fermentaciju i aerobnu stabilnost kukuruzne silaže naknadne sjetve Kukuruz je bran u mliječnom stadiju. Upotrijebljeno je cjepivo 1174 (Pioneer®, SAD) kao homofermentacijsko cjepivo mliječne kiseline. Cjepivo je primijenjeno 6.00 log10 cfu/g razina silaže. Silaže bez aditiva poslužile su kao kontrolne. Nakon tretmana isjeckan kukuruz je siliran u laboratorijskom silosu tipa PVC. Izabrana su tri silosa za svaku skupina za kemijsku i mikrobiološku analizu 2., 4., 7., 14., 21., 28. i 56. dana nakon siliranja. Na kraju razdoblja siliranja sve su silaže podvrgnute 14 dana testiranju aerobne stabilnosti.
Niti jedno cjepivo nije poboljšalo parametre fermentacije kukuruzne silaže. Na kraju siliranja cjepivo je povećalo laktobacile i smanjilo broj kvasaca i plijesni u silažama. Tretiranje cjepivom nije djelovalo na aerobnu stabilnost silaže.
Ključne riječi
aerobna stabilnost,; kukuruz; cjepivo; silaža
Hrčak ID:
52049
URI
Datum izdavanja:
23.4.2010.
Posjeta: 1.845 *