Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

DJELOVANJE BAKTERIJSKOG CJEPIVA HOMOFERMENTACIJSKE MLIJEČNE KISELINE NA FERMENTACIJU I AEROBNU STABILNOST KUKURUZNE SILAŽE NAKNADNE SJETVE

Levent Coskuntuna ; Namik Kemal University Agricultural Faculty of Tekirdag, Tekirdag, Turkey
Fisun Koc
M. L. Ozduven
C. Polat


Puni tekst: engleski pdf 406 Kb

str. 325-336

preuzimanja: 701

citiraj


Sažetak

Svrha rada je bila utvrditi djelovanje bakterijskog cjepiva homofermentacijske mliječne kiseline na fermentaciju i aerobnu stabilnost kukuruzne silaže naknadne sjetve Kukuruz je bran u mliječnom stadiju. Upotrijebljeno je cjepivo 1174 (Pioneer®, SAD) kao homofermentacijsko cjepivo mliječne kiseline. Cjepivo je primijenjeno 6.00 log10 cfu/g razina silaže. Silaže bez aditiva poslužile su kao kontrolne. Nakon tretmana isjeckan kukuruz je siliran u laboratorijskom silosu tipa PVC. Izabrana su tri silosa za svaku skupina za kemijsku i mikrobiološku analizu 2., 4., 7., 14., 21., 28. i 56. dana nakon siliranja. Na kraju razdoblja siliranja sve su silaže podvrgnute 14 dana testiranju aerobne stabilnosti.
Niti jedno cjepivo nije poboljšalo parametre fermentacije kukuruzne silaže. Na kraju siliranja cjepivo je povećalo laktobacile i smanjilo broj kvasaca i plijesni u silažama. Tretiranje cjepivom nije djelovalo na aerobnu stabilnost silaže.

Ključne riječi

aerobna stabilnost,; kukuruz; cjepivo; silaža

Hrčak ID:

52049

URI

https://hrcak.srce.hr/52049

Datum izdavanja:

23.4.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.371 *