Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

USPOREDBA HRANIDBENE VRIJEDNOSTI ULJA ULJARICA NAJČEŠĆE KORIŠTENIH U EUROPI

Eva Straková ; Veterinarsko i farmaceutsko sveučilište Brno, Češka republika
Vlasta Šerman ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Pavel Suchý ; Veterinarsko i farmaceutsko sveučilište Brno, Češka republika
Nora Mas ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Jaroslav Staňa ; Centralni kontrolni i istraživački poljoprivredni institut, Češka Republika
Vladimir Večerek ; Veterinarsko i farmaceutsko sveučilište Brno, Češka republika


Puni tekst: hrvatski pdf 140 Kb

str. 243-262

preuzimanja: 522

citiraj


Sažetak

Istražena je hranidbena vrijednost u Europi najviše korištenih biljnih ulja 5 vrsta uljarica: uljane repice (Brassica napus L.), običnog suncokreta (Helianthus annuus L.), vrtnog maka (Papaver somniferum L.), običnog lana (Linum usitatissimum L.) i soje (Soja hispida Moench) te njihovih najznačajnijih sorti. Rezultati istraživanja pokazali su da se je u repicinom ulju kod svih sorti odnos ω3 FA : ω6 FA kretao u poželjnom rasponu (1:5). Suncokretovo ulje sadržavalo je prije svega ω 6 masne kiseline (FA), osobito linolnu i njezin izomer linol-elaidinsku kiselinu (C 18:2n6c + C 18:2n6t) dok je sadržaj ω 3 masnih kiselina (α linolenska C 18:3n3) bio nizak. Laneno ulje predivih sorti lana sadržavalo je veću količinu ω 3 FA (α linolenska) i manju ω 6 FA (linolna/linol-elaidinska) pa je odnos ω 3 FA : ω 6 FA (1 : 0,3) bio idealan. Ove pozitivne dijetetske osobine nisu imala ulja ostalih sorti lana, osobito sorte Jantar, Amon i Lola. Makovo ulje, koje se zbog ugodnog okusa koristi prije svega u prehrambenoj industriji s nutritivnog gledišta predstavljalo je izvor ω 6 FA (linolne/linol-lelaidinske kiseline) te slično kao i suncokretovo ulje imalo nepovoljan odnos ω 3 FA i ω 6 FA. Rezultati istraživanja pokazali su da se sojino ulje može s dijetetskog gledišta ocijeniti kao kvalitetno ulje za prehranu ljudi i životinja. Sadrži dovoljnu količinu ω 6 (linolna kiselina i njezin izomer linol-elaidinska kiselina C 18:2n6c + C 18:2n6t) i ω 3 masnih kiselina (α linolenska C 18:3n3) koje su u optimalnom odnosu.

Ključne riječi

biljna ulja; masne kiseline; repica; suncokret; mak; lan; soja

Hrčak ID:

52183

URI

https://hrcak.srce.hr/52183

Datum izdavanja:

15.1.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.445 *