Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

OBILJEŽJA TOVNOSTI I KVALITETE MESA PILIĆA S OBZIROM NA IZVORE ULJA U HRANI

Dalida Galović ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Gordana Kralik ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Zoran Škrtić ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Ivan Bogut ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 60 Kb

str. 327-334

preuzimanja: 139

citiraj


Sažetak

Provedeno je istraživanje utjecaja biljnih ulja na tovna svojstva i
kvalitetu trupova Ross 308 pilića. Završne, finišer smjese kojima su pilići hranjeni od 4. do 6. tjedna tova razlikovale su se samo po dodanim uljima u količini od 5% (1. skupina – suncokretovo, 2. skupina – sojino, 3. skupina– repičino i 4. skupina – laneno ulje). Dodatak biljnih ulja u hranu nije statistički značajno (P>0,05) utjecao na istražena tovna obilježja. Najveću prosječnu masu (2827,05 g), konzumaciju (4163 g) i prirast (2004 g) imali su pilići 3. skupine, dok je najbolja konverzija hrane (1,98 g hrane/g prirasta, za razdoblje od 4. do 6. tjedna) zabilježena u 4. pokusnoj skupini.
Utvrđen je statistički značajan (P=0,018) utjecaj na mase klaonički
obrađenih trupova. Veću masu trupa (2031,20 g) u odnosu na ostale
skupine (1841,80 g, 1846,40 g, 1881,80 g) imali su pilići hranjeni dodatkom repičinog ulja. Tijekom istraživanja nije utvrđen značajan utjecaj biljnih ulja na klaoničke randmane (%) trupova, na mase osnovnih dijelova trupa te na udjele mišićnog tkiva, kože i kostiju u prsima kao i mišićnog tkiva i kostiju u batacima sa zabatacima. Značajno niži (P<0,05) udio kože u osnovnom dijelu (10,37%) i u trupu (3,06%) utvrđen je kod pilića 1. skupine, u odnosu na 3. (12,94%, 3,74%) i 4. skupinu (12,73%, 3,72%) koje su hranjene
smjesama s dodatkom repičinog i lanenog ulja.

Ključne riječi

biljna ulja; tovna svojstva; kvaliteta trupova

Hrčak ID:

52248

URI

https://hrcak.srce.hr/52248

Datum izdavanja:

10.3.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 793 *