Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Djelovanje pH vrijednosti na kontaktni kut i međufaznu napetost

Abdul Aziz Saleh Al-Rossies ; Arabian Company for Water And Power Project
Bandar Duraya Al-Anazi ; Research Assistant ,King Abdulaziz City for Science & Technology
Abouzar Mirzaei Paiaman ; Sharif University of Technology


Puni tekst: hrvatski pdf 86 Kb

str. 187-190

preuzimanja: 701

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 1.770 Kb

str. 181-186

preuzimanja: 6.043

citiraj


Sažetak

S kontinuiranom proizvodnjom ležišta smanjuje se njegov tlak pa jedan dio nafte ostaje u ležištu i ne može se proizvesti klasičnom metodom. Metoda povećanja iscrpka (EOR) postaje sve važnija, u tom dijelu života ležišta, zbog povećane potražnje energije u svijetu.
U cilju povećanog pridobivanja nafte koriste se mnogobrojne EOR metode. Jedna od učinkovitih EOR metoda je istiskivanje nafte otopinom površinski aktivne tvari (surfaktanta). Surfaktant se koristi kako bi se smanjila međufazna napetost (IFT) između nafte i vode omogućujući im da se miješaju i budu istisnute kao jedna faza. Ali, poznato je da je surfaktant vrlo skup.
Međutim, korištenje surfaktanta nije jedini način smanjenja IFT. Nafta u ležištu je uglavnom po prirodi kisela i sadrži prirodne agense aktivne na površini. Na taj način miješanjem nafte koja je kisela s lužinom dolazi do in-situ stvaranja surfaktanta, koji će smanjiti međufaznu napetost između nafte i vode. Ovaj proces, koji se zove alkalno zavodnjavanje, je jedna od pogodnih tehnika EOR-a i ekonomski učinkovitija od skupog surfaktanta.
Smanjivanje međufazne napetosti je cilj metode povećanja iscrpka. Zbog toga je u ovu studiju uključen pregled literature koja govori o površinskoj i međufaznoj napetosti, čimbenicima koji djeluju na međufaznu napetost, alkalnom zavodnjavanju i načinu djelovanja pH na međufaznu napetost.
Osim toga, napravljen je eksperimentalni rad procjene viskoziteta korištenjem Brookfieldova viskozimetra, a izvršena su i mjerenja gustoće.
Za eksperiment su korištena tri uzorka nafte: arapska lagana, Udheiliyah i asfaltenska nafta.

Ključne riječi

metoda povećanja iscrpka; istiskivanje nafte surfaktantom; alkalno zavodnjavanje; viskozitet; gustoća

Hrčak ID:

52263

URI

https://hrcak.srce.hr/52263

Datum izdavanja:

30.4.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 7.632 *