Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

USPOREDBA HRVATSKOG I MAKEDONSKOG MEDLJIKOVCA

Ljiljana Primorac ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology, F. Kuhača 18, HR-31107 Osijek, Croatia
Boris Angelkov ; University “Sv. Kliment Ohridski” Faculty of Biotechnical Sciences, Partizanska bb, RM-7000 Bitola
Milena L. Mandić ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology, F. Kuhača 18, HR-31107 Osijek, Croatia
Daniela Kenjerić ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology, F. Kuhača 18, HR-31107 Osijek, Croatia
Martina Nedeljko ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology, F. Kuhača 18, HR-31107 Osijek, Croatia
Ivana Flanjak ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology, F. Kuhača 18, HR-31107 Osijek, Croatia
Antonija Perl Pirički ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology, F. Kuhača 18, HR-31107 Osijek, Croatia
Mila Arapceska ; University “Sv. Kliment Ohridski” Faculty of Biotechnical Sciences, Partizanska bb, RM-7000 Bitola


Puni tekst: engleski pdf 393 Kb

str. 263-264

preuzimanja: 1.066

citiraj


Sažetak

Zadatak ovog istraživanja bio je usporedba fizikalno-kemijskih parametara medljikovca podrijetlom iz Hrvatske i Makedonije. Prikupljeno je 11 uzoraka proizvedenih u Makedoniji 2005. i 17 uzoraka proizvedenih u Hrvatskoj 2006. godine. Po provedenoj melisopalinološkoj analizi, određeni su fizikalno-kemijski parametri uzoraka. U usporedbi s hrvatskim uzorcima, makedonski uzorci pokazuju statistički značajno višu električnu provodnost, udio
prolina, slobodnu i ukupnu kiselost, udio glukoze i saharoze, udio fruktoze i glukoze (F + G), te nižu specifičnu rotaciju, uglavnom negativnu. Hrvatske uzorke karakterizira viši udio maltoze (sa celobizom i trehalozom) i rafinoze, dok je udio melecitoze (sa erlozom) u obje skupine uzoraka nizak.

Ključne riječi

medljikovac; fizikalno-kemijske karakteristike; melisopalinološka analiza

Hrčak ID:

52328

URI

https://hrcak.srce.hr/52328

Datum izdavanja:

27.11.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.095 *