Poljoprivreda, Vol. 16 No. 1, 2010.
Izvorni znanstveni članak
UTJECAJ DUŠIČNE GNOJIDBE NA KEMIJSKI SASTAV GROŽĐA KULTIVARA CHARDONNAY, GRAŠEVINA I RIZLING RAJNSKI
Marko Karoglan
; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Marin Mihaljević
; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Luna Maslov
; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Mirela Osrečak
; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ana Jeromel
; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Bernard Kozina
; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Rikard Petrić
; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Sažetak
Dušična gnojidba jedan je od uobičajenih agrotehničkih postupaka u vinogradarskoj proizvodnji, čime se može utjecati na povećanje vegetativne mase vinove loze i prinosa grožđa, ali i na dinamiku dozrijevanja, vezanu, prvenstveno, uz razlike u koncentracijama
šećera, ukupne kiselosti i sadržaja organskih kiselina u grožđu. Pokus
je proveden u dvije godine (2006. – 2007.) na kultivarima Chardonnay, Graševina i Rizling rajnski, uz tri različita intenziteta dušične gnojidbe 23 kg, 70 kg i 117 kg N/ha. Sadržaj šećera te jabučne i limunske kiseline nije se mijenjao s obzirom na intenzitet gnojidbe. Razlike su uočene u grožđu Rizlinga rajnskog 2006. godine pri gnojidbi s 23 kg i 70 kg N/ha te Chardonnaya pri gnojidbi s 117 kg N/ha.
Ključne riječi
dušična gnojidba; šećer; ukupna kiselost; jabučna; vinska; limunska kiselina; Chardonnay; Graševina; Rizling rajnski
Hrčak ID:
53772
URI
Datum izdavanja:
10.6.2010.
Posjeta: 2.213 *